Aptauja: Latvijā 70% skolēnu ikdienā izmanto bankas karti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Latvijā 70% skolēnu ikdienā lieto bankas karti, pavēstīja bankā "Citadele", atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem par bērnu finanšu paradumiem.

Tāpat bankā atzīmē, ka iknedēļas tēriņiem 55% no vecāku puses tiek piešķirts viens līdz 10 eiro, kamēr gandrīz katrs piektais skolēns kabatas naudā nedēļā saņem no 11 līdz 30 eiro, 4% ik nedēļu saņem 21-50 eiro, 1% saņem vairāk par 50 eiro, savukārt aptuveni 6% kabatas naudu nesaņem vispār.

Pēc bankā minētā, vidēji lielāki līdzekļi ikdienas tēriņiem ir pieejami tiem skolēniem, kuri ikdienā lieto bankas karti.

Izvērtējot sev pieejamo iknedēļas kabatas naudas apmēru, 62% skolēnu atzinuši, ka tā ir viņiem pietiekama, kamēr 22% uzskata, ka tā ir pārāk maza. Kabatas naudu par lielu uzskata 2% bērnu, kamēr 14% bija grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Izvērtējot, kurās situācijās ērtāk izmantot bankas karti vai skaidru naudu, 93% skolēnu ir vienisprātis, ka skaidra nauda vislabāk noder situācijām, kad nepieciešams "samesties" ar draugiem kopīgam pasākumam. Tikmēr bankas karti vairums skolēnu izmantotu ikdienas funkcijām, piemēram, iepērkoties lielveikalā vai pērkot ko dārgāku, veicot ikdienišķus pirkumus un sekojot līdzi saviem izdevumiem, kā arī ceļojumu laikā.

Aptauju par bērnu finanšu paradumiem banka "Citadele" veica 2021.gadā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", tiešsaistē aptaujājot 610 bērnu, jauniešu un jaunos pieaugušos vecumā no 12 līdz 29 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu