Kuldīgas vecpilsētas iedzīvotājiem būs iespēja atjaunot namu logus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Kuldīgas restaurācijas centrs arī šogad aicina Kuldīgas vecpilsētas ēku un dzīvokļu iedzīvotājus, īpašniekus un apsaimniekotājus bez maksas atjaunot logus, informēja pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Lai bez maksas sakārtotu sava īpašuma logus, īpašniekiem līdz 25.maijam jāpiesakās Kuldīgas restaurācijas centrā.

30.maijā plkst.17 Restaurācijas centrā tiem iedzīvotājiem, kuri iepriekš būs pieteikušies, notiks praktisks pasākums "Logu regulārā apkope", kura laikā būs iespēja noslēgt sadarbības līgumu, noskatīties filmu par praktiski veicamajiem darbiem un uzdot sev interesējošos jautājumus.

Centra restauratori stāstīs un praktiski rādīs iedzīvotājiem, kā un cik bieži jāveic logu rāmju apkope. Restaurators Sivuhins stāstīs par krāsu toņu izvēli, krāsām un materiāliem, ko būtu jālieto, lai logi ilgāk kalpotu. Iedzīvotāji paši varēs apgūt logu ieķitēšanu, jo vēsturiski Kuldīgā stikli nav bijuši stiprināti ar līstēm - šis vecpilsētai neatbilstošais paradums ieviests padomju laikos. Praktisko darbu veikšanā iedzīvotājiem palīdzēs centra amatnieki.

Praktiski strādāt ar logiem varēs, sākot no 6.jūnija. Ievērojot lineļļas un katras krāsas kārtas žūšanas laiku un metodiku, darbs kopumā ilgst 1,5 mēnešus un prasa darbošanos 1-2 reizes nedēļā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, centrs būs atvērts akcijas dalībnieku vajadzībām arī pēc plkst.17.

Kuldīgas novada pašvaldība pasākumu atbalsta, piedāvājot izmantot darbu veikšanai nepieciešamos instrumentus, lineļļu rāmju gruntēšanai, ķiti un krāsas darbu paveikšanai bez maksas. Tādējādi šī ir reāla iespēja iedzīvotājiem pašiem bez maksas, izmantojot savu laiku un darbu, sakārtot sava nama logus, piebilst Duļbinska.

Pašvaldība atgādinām, ka Kuldīgas vecpilsētā atbilstoši Kuldīgas novada teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu prasībām nav atļauta PVC jeb tā saukto "pakešu" logu montāža ne iekšējām, ne ārējām vērtnēm. Šie noteikumi attiecas gan uz ielas puses fasādēm, gan iekšpagalmiem.

Tā kā Kuldīgas vecpilsēta ir unikāla ar to, ka tā ir vienīgā tik labi saglabājusies pilsētvides liecība par Kurzemes - Zemgales hercogisti, ir svarīgi turpināt hercogistes laikā aizsāktās būvtradīcijas. Koka logi ir viena no Kuldīgas vecpilsētas īpašajām vērtībām, tos vēsturiski izgatavoja no priedes koka. Atbilstoši logu izgatavošanas periodam tiem ir atšķirīga konstrukcija, forma un rūšu dalījums. Piemēram, Baznīcas ielā vien var atrast septiņus tipoloģiski dažādus logu veidus, kas saglabājušies līdz mūsdienām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu