Izmantojot viltotu "Luminor" internetbankas lapu, krāpnieki no iedzīvotājiem izkrāpj 35 000 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Izmantojot viltotu "Luminor" internetbankas lapu, Daugavpils un Augšdaugavas novada iedzīvotājiem izkrāpti 35 000 eiro, informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka iedzīvotāji interneta pārlūkā "Google" meklējuši piekļuves saiti savai internetbankai un atvēruši "Google" reklāmu, kas ved uz viltus internetbanku. Nepievēršot uzmanību, ka viltus internetbankas saite atšķiras no oriģinālās, iedzīvotāji ir ievadījuši savus kartes datus un PIN kodus, kā rezultātā šī informācija nonākusi krāpnieku rīcībā.

Piemēram, Daugavpils iecirknī 13.maijā tika saņemts iesniegums no kāda 1954.gadā dzimuša vīrieša, kurš interneta vietnē "imbing.com" ar uzrakstu "Luminor-Homepage-imbing.com" ievadīja savus personas datus un internetbankas paroles, apstiprinot pieprasījumu ar Smart-ID, kā rezultātā no cietušā bankas konta pārskaitīti naudas līdzekļi par kopējo summu 13 000 eiro uz svešas personas vārda.

Līdzīgs gadījums notika 2.maijā, kad Daugavpils iecirknī saņemts iesniegums no 1963.gadā dzimuša vīrieša, kurš arī caur "Google" meklētāju bija uzgājis viltus internetbankas lapu un tajā autorizējusies, apstiprinot pieprasījumu ar Smart-ID. Tādējādi no vīrieša bankas konta krāpnieki noņēmuši 9816 eiro.

11.maijā saņemts iesniegums no 1977.gadā dzimuša vīrieša, kuram pagaidām nenoskaidrotos apstākļos no "Luminor" bankas konta noņemti 4500 eiro, kas pārskaitīti uz ārvalsts bankas kontu.

Savukārt 3.maijā Daugavpils iecirknī saņemts iesniegums no personas par 3800 eiro izkrāpšanu.

No aprīļa sākuma saņemti vēl vairāki līdzīgi iesniegumi par mazāku summu izkrāpšanu. Saistībā ar visiem šiem gadījumiem sākti kriminālprocesi.

Policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un pirms savu personīgo datu un PIN kodu ievadīšanas internetbankas mājaslapā, vienmēr pārliecināties par tās patiesumu, pievēršot uzmanību vai saites nosaukums pilnībā atbilst oriģinālajai lapai.

Gadījumā, ja ir aizdomas par krāpšanu, vispirms nekavējoties jāsazinās ar savu banku, pēc tam - jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā Valsts policijas iecirknī.

Tāpat tiek atgādināts, ka joprojām ir aktuāli arī citi starptautiski krāpšanas veidi - apšaubāmas investīciju platformas; krāpšanas, izmantojot uzņēmumu "DPD Latvija" un "Omniva" logo, telefonkrāpšanas, uzdodoties par banku darbiniekiem, krāpšanas ar e-pastu starpniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu