Krievija izraida vairākus desmitus Eiropas diplomātu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Maskava trešdien izraidīja vairākus desmitus Francijas, Itālijas un Spānijas diplomātu, atbildot uz krievu diplomātu izraidīšanu no Eiropas valstīm, saistībā ar Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņojumā apliecināja, ka tiek izraidīti 34 Francijas diplomātisko misiju darbinieki.

"34 Francijas diplomātisko misiju darbinieki Krievijā ir pasludināti par "persona non grata"," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija, piebilstot, ka viņiem valsts jāatstāj divu nedēļu laikā.

Tādu paziņojumu Krievijas Ārlietu ministrija izplatīja pēc tam, kad uz ministriju bija izsaukts Francijas vēstnieks Pjērs Levī, lai viņam izteiktu protestu par "provokatīvo un nepamatoto lēmumu" izraidīt no Francijas 41 Krievijas diplomātisko misiju darbinieku.

Krievijas ministrija vēlāk paziņoja, ka arī 27 Spānijas Maskavas vēstniecības un Sanktpēterburgas ģenerālkonsulāta darbinieki tiek pasludināti par "persona non grata" un viņiem Krievija jāpamet septiņu dienu laikā.

No Krievijas tiek izraidīti arī 24 Itālijas diplomāti, Krievijas ziņu aģentūrām apliecināja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

Francijas Ārlietu ministrija nosodījusi Krievijas lēmumu izraidīt franču diplomātus.

Tā norādījusi, ka Krievijas rīcībai nav nekāda juridiska pamatojuma, jo Francijas diplomāti un vēstniecības darbinieki Krievijā strādā atbilstoši Vīnes konvencijai par diplomātiskām un konsulārām attiecībām.

Francija aprīlī paziņoja par 41 krievu diplomāta izraidīšanu saistībā ar aizdomām par spiegošanu.

Sākotnēji Francijas prezidents Emanuels Makrons vadīja diplomātiskos centienus atrisināt Krievijas iebrukumu Ukrainā, tomēr viņa sarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu rezultātu nav devušas un Francija pēdējo mēnešu laikā ir pastiprinājusi militāro atbalstu Ukrainai.

Arī Itālijas premjerministrs Mario Dragi diplomātu izraidīšanu nosaucis par "naidīgu rīcību", vienlaikus norādot, ka diplomātiskajiem kanāliem jāpaliek atvērtiem, "jo pa šiem kanāliem, ja iespējams, [Ukrainā] tiks panākts miers".

Paralēli šiem notikumiem Maskava trešdien atbalstīja lēmumu teritoriju līdzās ASV vēstniecībai Maskavā, kam līdz šim nebija nosaukuma, nodēvēt par Donbasa aizstāvju laukumu.

Vēl 2018.gadā iela līdzās Krievijas vēstniecībai Vašingtonā tika nodēvēta 2015. gadā netālu no Kremļa noslepkavotā krievu opozīcijas līdera Borisa Ņemcova vārdā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu