Dīzeļdegviela kļuvusi ievērojami dārgāka, tomēr dīzeļauto tāpat pērk vairāk

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Lai arī dīzeļdegvielas cena Latvijā kopš marta vidus pārsniedz 95. markas benzīna cenu, vieglo pasažieru automašīnu pircēji joprojām sliecas izvēlēties transporta līdzekļus ar dīzeļa dzinēju, informēja "Bigbank Latvija" pārstāvji.

Līdz ar to mazāk degvielas patērējošo "dīzeļu" īpatsvars uz Latvijas ceļiem turpina pieaugt, kamēr lielākā daļā Rietumeiropas valstu novērojama pretēja tendence.

Atsaucoties uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem, "Bigbank Latvija" pārstāvji informē, ka šā gada pirmajos četros mēnešos Latvijā reģistrēti 13 534 vieglie pasažieru auto ar dīzeļa dzinēju, kas ir par 7,6% vairāk nekā šajā periodā pirms gada. Reģistrēto benzīna dzinēju automašīnu skaits šogad audzis straujāk - par 11,8%, taču kopējais skaits ir ievērojami zemāks. Gada pirmajā trimestrī reģistrēta 5491 automašīna.

2022.gada pirmā ceturkšņa noslēgumā pa Latvijas ceļiem brauca 496 464 vieglo pasažieru automašīnu ar dīzeļa dzinēju un 220 285 ar benzīna. Tādējādi dīzeļdegvielas mašīnu īpatsvars sasniedzis 65,2% no visiem vieglajiem pasažieru auto, kamēr benzīna nokrities līdz 28,9%.

Šī tendence noturīgi turpinās jau daudzus gadus, norāda "Bigbank Latvija" pārstāvji. Salīdzinājumam, 2017.gada nogalē dīzeļdegvielas vieglās pasažieru automašīnas veidoja tikai 56,3% no visa autoparka, kamēr benzīna - 36,1%. Kopš tā laika ar dīzeļdegvielu darbinātu spēkratu skaits pieaudzis par vairāk nekā 110 000 vienību, bet benzīna samazinājies par 28 000.

"Bigbank Latvija" pārstāvji informē, ka īpaši iecienīti "dīzeļi" ir lietoto automašīnu tirgū. Lai arī šīs automašīnas parasti tiek piedāvātas ar lielāku nobraukumu un mēdz būt dārgākas par identiska vecuma benzīna automašīnām, pircēji tām devuši priekšroku zemāku degvielas izmaksu dēļ. Tagad gan šī argumenta spēks samazinās un tas turpmākajos mēnešos varētu ieviest korekcijas arī pircēju izvēlē.

"Bigbank Latvija" statistika rāda, ka šobrīd lietotas automašīnas iegādei pircēji aizņemas vidēji 6448 eiro, noformējot aizdevumu vidēji uz 70 mēnešiem. Pirms diviem gadiem vidējā aizņēmuma summa bija 5526 eiro un aizņēmuma termiņš - 64 mēneši.

Igaunijas "Bigbank" specializējas patēriņa kredītu un aizdevumu juridiskām personām izsniegšanā, kā arī termiņnoguldījumu piesaistīšanā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atļauju "Bigbank" Latvijas filiāles darbībai izsniedza 2008.gada septembrī. "Bigbank" ir filiāles arī Lietuvā, Somijā, Zviedrijā un Bulgārijā, kā arī, piedāvājot pārrobežu pakalpojumus, banka strādā Austrijā, Vācijā un Nīderlandē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu