Saeima noraida "Saskaņas" virzītos grozījumus par tautas vēlētu prezidentu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reinis Inkēns, Saeima

Saeima ceturtdien, 19. maijā, noraidīja "Saskaņas" frakcijas virzītos grozījumus Satversmē, kas paredz ieviest tautas vēlēta Valsts prezidenta institūtu.

Par grozījumiem balsoja 35 opozīcijas deputāti, savukārt 41 koalīcijas deputāts balsoja pret.

Grozījumus iesniedza "Saskaņas" deputāti Valērijs Agešins, Jānis Urbanovičs, Andrejs Klementjevs, Jānis Tutins un Artūrs Rubiks.

Partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Agešins likumprojekta pamatojumā pauda, ka valsts iedzīvotājiem ir jābūt tiesībām patstāvīgi izvēlēties Valsts prezidentu.

"Satversmes burts un gars balstās uz priekšstatu par Latvijas tautu kā augstāko varas nesēju, visu valsts institūciju varas avotu," pauž politiķis, uzsverot, ka Latvijas tauta Valsts prezidenta izvēlē nav un nebūtu nezinošāka par 100 tautas ievēlētiem priekšstāvjiem.

"Saskaņas" frakcija arī uzskata, ka ka Valsts prezidenta pilnvaru apjoms nav jāvērtē kopsakarā ar ievēlēšanas procedūras izmaiņām.

"Tautas vēlētam prezidentam plašākas pilnvaras nav nepieciešamas," skaidrots frakcijas paziņojumā.

Partijā skaidro, ka, gudri izmantojot Satversmē piešķirtas pilnvaras, valsts galvai ir visas iespējas rīkoties efektīvi un atbildīgi, piemēram, aktīvāk iespējams izmantot valdības sēžu sasaukšanas tiesības.

"Valsts prezidentam ir lielāka iespēja izteikt savu viedokli un būt sadzirdētam nekā jebkuram citam valstī. Tautas izraudzītajam prezidentam tauta arī vairāk uzticētos, nekā parlamenta vēlētajam," uzsver Agešins.

Politiķis arī uzskata, ka tautas vēlēts prezidents veicinātu demokrātijas nostiprināšanu Latvijā.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā debates par tautas vēlētu Valsts prezidentu notiek jau ilgi, taču līdz šim šāda iecere nav saņēmusi nepieciešamo atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu