NASA: Marsa zondei “InSight” atlikuši vien daži mēneši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marsa putekļiem klātā zonde "InSight"
Marsa putekļiem klātā zonde "InSight" Foto: AFP / Scanpix

Marsa zonde “InSight” kādā brīdī dažu nākamo mēnešu laikā beigs savu darbu enerģijas ieguves problēmu dēļ, preses konferencē paziņoja NASA pārstāvji.

Pie vainas ir Marsa putekļi, kas pārklājuši zondes saules paneļus, ievērojami samazinot strāvas padevi.

“Kalendārā gada beigās mēs plānojam izbeigt visas “InSight” operācijas. Nevis tāpēc, ka mēs gribētu to atslēgt, bet gan tāpēc, ka trūkst enerģijas, lai tā darbotos,” preses konferencē teica NASA pārstāve Ketija Zamora Garsija.

Tiesa, misija līdz zondes atslēgšanas brīdim būs bijusi teju divas reizes garāka, nekā tika gaidīts, proti, tika cerēts, ka zonde uz Marsa pavadīs divus gadus, bet tā vietā pagājuši jau četri. Savas dzīves laikā zonde uztvēra 1300 marsatrīces.

Zonde "InSight"
Zonde "InSight" Foto: Reuters/ScanPix

Vēl pavisam nesen zonde reģistrēja lielāko reģistrēto zemestrīci uz kādas citas planētas, izņemot Zemi. Zondes misijas laikā arī savākta vērtīga informācija par Marsa struktūru un iekšieni.

“Viens no “InSight” devumiem ir tāds, ka tā planētu zinātnē pierādīja seismoloģijas tehnoloģijas. Mums pirmo reizi vēsturē izdevās izdevās izveidot Marsa iekšienes karti,” preses konferencē stāstīja NASA pārstāvis Brūss Banerts.

Zondes saules paneļus gadu laikā aizvien biezākā slānī pārklāja Marsa putekļi. Zinātnieki ilgi cerēja, ka zondes atrašanās vietā parādīsies tā saucamais smilšu velns jeb virpuļviesulis, kas aizpūtīs šos putekļus, tomēr tā nenotika.

Tagad pētnieki visu zondes enerģiju velta tās seismometra darbināšanai, kas ir galvenais instruments, ar kuru uztvert marsatrīces.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu