Eiropas Parlaments: Krievijai piemērotās sankcijas ir jāattiecina arī uz Baltkrieviju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Visas Krievijai piemērotās sankcijas ir jāattiecina arī uz Baltkrieviju, tostarp visās turpmākajās sankciju kārtās, paredz Eiropas Parlamenta (EP) ceturtdien pieņemtā rezolūcija.

EP atzinīgi vērtē Komisijas priekšlikumu par sesto sankciju kopumu pret Krieviju un Baltkrieviju un aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis padomē nodrošināt tā visaptverošu un ātru īstenošanu.

Rezolūcijā uzsvērts, ka ir visaptveroši jāizmeklē noziegumi, ko Lukašenko režīms pastrādājis pret Baltkrievijas tautu. EP aicina dalībvalstis aktīvi piemērot universālās jurisdikcijas principu un sagatavot tiesvedību pret Baltkrievijas amatpersonām, kas līdzdarbojušās vardarbībā un represijās, tostarp pret Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko.

Tāpat EP pauž sašutumu par atbalstu, ko Lukašenko režīms sniedz Krievijas karam Ukrainā, cita starpā rīkojot tā dēvēto referendumu par kodolvalsts statusa atjaunošanu, kā arī atļaujot karaspēka un ieroču pārvietošanu caur Baltkrievijas teritoriju, tās gaisa telpas izmantošanu, degvielas uzpildi un militārās munīcijas glabāšanu.

Tāpēc EP deputāti norāda, ka Baltkrievija ir līdzatbildīga par šo uzbrukumu un tai jāuzņemas visas juridiskās sekas, kas izriet no starptautiskajām tiesībām.

Parlamenta deputāti arī nosoda to, ka Baltkrievijas iestādes nesen apcietinājušas un aizturējušas arodbiedrību vadītājus un pārstāvjus. Tas ir uzbrukums cilvēktiesībām un pamattiesībām, kuras nostiprinātas starptautiskās konvencijās. Apcietinātie nekavējoties jāatbrīvo un jānodrošina viņu piekļuve neatkarīgai tiesai.

EP arī nosoda Baltkrievijas Kriminālkodeksa grozījumu, ar ko ievieš nāvessodu par "terorisma aktu mēģinājumiem", jo režīms to viegli var izmantot ļaunprātīgi, lai likvidētu politiskos oponentus, tostarp daudziem politieslodzītajiem ir jau piespriests ilgs cietumsods atbilstoši noteikumiem par terorismu.

EP deputāti arī aicina Baltkrievijas iestādes nekavējoties un uz visiem laikiem atcelt nāvessodu.

Tāpat EP deputāti prasa stiprināt dialogu starp ES un Baltkrievijas demokrātiskajiem spēkiem, tostarp rīkojot regulārus samitus ar Baltkrievijas demokrātisko spēku pārstāvjiem un sniedzot nozīmīgu finansiālo atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu