"Kāpēc jūs šeit atnācāt?" Krievu karavīram tiesā jāatbild uz nošautā vīrieša atraitnes jautājumiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/Reuters/Scanpix

Kijivā tiek tiesāts 21 gadu vecais krievu karavīrs Vadims Šišimarins, kurš atzinis vainu 62 gadus veca ukraiņu civiliedzīvotāja noslepkavošanā Krievijas iebrukuma laikā. Ceturtdien viņam tiesā nācās atbildēt uz nošautā Oleksandra Šelipova atraitnes jautājumiem, vēsta raidorganizācija BBC.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka Šišimarins, kurš ir no Sibīrijas pilsētas Irkutskas, 28.februārī noslepkavojis neapbruņoto Sumu apgabala Čupahivkas ciemata iedzīvotāju Šelipovu, kurš pa ceļa malu stūma velosipēdu.

Katerīna Šelipova jautāja, vai karavīrs nožēlo izdarīto. Šišimarins atbildēja, ka ir atzinis vainu, un lūdza Šelipovai piedošanu. "Taču es saprotu, ka nebūsiet spējīga man piedot," viņš teica.

"Sakiet, lūdzu, kāpēc jūs [Krievijas karaspēks] šeit atnācāt? Lai mūs aizsargātu?" jautāja Šelipova, atsaucoties uz Krievijas propagandas nosaukto iebrukuma iemeslu. "Aizsargātu no kā? Vai tā jūs aizsargājāt mani no mana vīra, nogalinot viņu?"

Foto: Reuters/ScanPix

Šišimarinam nebija, ko atbildēt.

Viņš ir pirmais Krievijas karavīrs, kurš stājies tiesas priekšā saistībā ar Krievijas kara noziegumiem, kas pastrādāti kopš 24.februāra iebrukuma sākuma. Prokuratūra prasījusi piespriest mūža ieslodzījumu Šišimarinam, kurš savu vainu jau ir atzinis.

Trešdien Šelipova raidorganizācijas BBC žurnālistiem teica, ka viņai esot žēl gados jaunā karavīra, taču pastrādāto noziegumu nespējot piedot. Viņa dzirdēja šāvienus, kas izdzēsa viņas vīra dzīvību, un pēc tam caur mājas vārtiņiem ieraudzīja Šišimarinu ar ieroci rokās.

Apmēram piecas minūtes pēc tam viņa varēja piekļūt vīra līķim. "Viņš bija miris un ar šautu brūci galvā. Es sāku ļoti skaļi kliegt," sacīja Šelipova. "Vīra zaudējums manā dzīvē ir viss. Viņš bija cilvēks, kurš mani aizsargāja."

Foto: AP/Scanpix

Saskaņā ar Šišmarina stāstīto, viņš un daži citi Krievijas karavīri 28.februārī noklīda no pārējās vienības un nozaga automašīnu, lai varētu pie tās atgriezties. Braucot viņi ieraudzīja vīrieti, kurš tobrīd runāja pa telefonu. Šišimarins apgalvo, ka neesot gribējis šaut uz viņu, taču esot sekojis cita karavīra pavēlei, kurš viņu esot piespiedis ar draudiem.

"Viņš teica, ka citādi mēs būsim briesmās. Es uz viņu izšāvu no neliela attāluma. Tas viņu nogalināja," tiesā teica Šišimarins.

Šišimarina advokāts BBC žurnālistiem norādīja, ka neviena Krievijas amatpersona nav mēģinājusi sazināties ar 21 gadu veco tanku komandieri. Advokātu Šišimarinam piešķīrusi Ukraina.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs žurnālistiem apgalvoja, ka Kremļa rīcībā neesot "nekādas informācijas" par šo lietu.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā ierosinātas tūkstošiem krimināllietu par kara noziegumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu