Geidāns noliedz ietekmēšanu Civilās savienības regulējuma atbalstam

CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Aivars Geidāns pirms Saeimas svinīgās sēdes par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai.
Saeimas deputāts Aivars Geidāns pirms Saeimas svinīgās sēdes par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas Juridiskās komisijas sēdē šonedēļ balsojums par Civilās savienības likumprojekta virzīšanu uz Saeimas sēdi galīgajā lasījumā saskārās ar sarežģījumiem, pēc kuriem viens no komisijas deputātiem Aivars Geidāns ("Konservatīvie") mainīja savu balsojumu, nodrošinot pārsvaru likumprojekta virzīšanai uz Saeimu, vēsta lsm.lv.

Vairāki deputāti, kuri ir pret likumprojektu, spekulēja, ka Geidānam pateikts priekšā, kā jābalso. Geidāns ietekmēšanu noliedz.

Kā komisijas sēdē novēroja aģentūra LETA, balsojot par Civilās savienības likumprojekta virzību galīgajā lasījumā, deputātu domas sadalījās. Pirmajā balsojumā pieci balsoja par, bet pieci pret. Deputāts Geidāns par likumu nebalsoja.

Tā kā balsis sadalījās līdzīgi, komisijas vadītājs Jānis Butāns (K) aicināja deputātus balsot atkārtoti. Otrajā balsojumā deputāti balsoja tāpat, kā pirmajā, bet, kad Geidāns atkārtoti atzina, ka viņš par likumprojekta virzību nebalsos. Attālināto sēdi skāra tehniskas problēmas, audio skaņa sāka raustīties un pārtrūka. Butāns kolēģus informēja, ka balsojuma laikā radusies tehniska kļūda.

Komisijas sēdē Stepaņenko aicināja turpināt balsojumu, papildinot, ka viņa lieliski dzird Butānu, kā arī citus deputātus. Deputāts Jānis iesalnieks (NA) pauda viedokli, ka "tehniskās problēmas saistītas ar balsu pirkšanu". 

Tehniskā pauze ilga nedaudz vairāk par minūti. Butāns, pamatojoties uz tehniskām problēmām, aicināja deputātus sākt balsojumu no jauna, savukārt opozīcijas deputāti izteica iebildumus pret šādu piedāvājumu un aicināja turpināt jau iesākto balsojumu.

Faktiski Butāns piekrita un jauns balsojums netika uzsākts, bet gan turpināts iepriekšējais. Butāns pēc saraksta atkārtoja deputātu pozīcijas, savukārt nonākot līdz Geidāna pozīcijai, deputāts Geidāns lēma balsot par likuma virzību. Šāda pozīcijas maiņa izcēla sašutumu opozīciju deputātu vidū. Deputāti izteica viedokli, ka tehniskās pauzes laikā "Geidāna balss tika nopirkta".

Geidāns norāda, ka komisijas sēdē rīkojies atbilstoši tam, kā ir esot pārrunāts "Konservatīvo" frakcijā. Lai būtu skaidrība par šo situāciju ir svarīgi izprast politiskos procesus parlamentārajā demokrātijā un tās pamatus, uzsver politiķis. Lai varētu sasniegt kādus mērķus, politiķi apvienojas partijās, savukārt tādi deputāti, kuri strādā vieni paši, nevarot nekā panākt, akcentē deputāts.

Viņš skaidro, ka gan koalīcija, gan vienošanās frakcijā viņam ir saistoša, lai gan personīgi politiķis nekad nav atbalstījis šo likumprojektu. Tā kā viņš pārstāv organizāciju, kurā lēmumi tiek pieņemti kolektīvi, Geidāns arī atbalstījis vairākuma vienošanos. Parlamentārietis norāda, ka, ja no frakcijas desmit vai 12 deputātiem vairākums vienojas par atbalstu kādam likumprojektam, tad uzskatu atšķirības vienā jautājumā nav iemesls, lai aizietu prom.

Deputāts skaidroja, ka viņam ir personīgi iebildumi pret Civilās savienības likumprojektu, taču viņš šajā jautājumā nosliecies par labu pārstāvētajai organizācijai. Runa ir par ļoti jūtīgām, neviennozīmīgām izmaiņām, tāpēc politiķis jebkurā gadījumā "vieniem būs labais, citiem sliktais", uzsvēra Juridiskās komisijas deputāts.

Lai kaut ko politikā panāktu nepieciešams kolektīvi par to vienoties, skaidroja Geidāns, piesaucot savu bijušo partiju "KPV LV", "kura sadalījās, jo neviens nevienojās".

Viņš arī norādīja, ka pēc sēdes arī iesniegumā Juridiskajai komisijai informējis, ka balso par likumprojektu. Vaicāts par opozīcijas deputātu vēršanos tiesībsargājošajā iestādē, politiķis norāda, ka iesnieguma autoriem neesot izpratnes, ka jautājums par politisko procesu nav KNAB kompetencē.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Butāns uzsvēra, ka Geidāns pats ir atbildīgs par savu balsojumu un ka kolēģis esot rīkojies tā, kā bijis pārrunāts "Konservatīvo" frakcijas sēdē, kā ir jāatbalsta likumprojekta virzība.

Lai nebūtu "liekas spekulācijas" Butāns nekomentēja, nedz to, vai komisijas sēdēs tehniskajā pauzē sazinājies ar Geidānu, nedz arī, kāpēc viņš izsludinājis tehnisko pauzi. Vaicāts, vai informācijas nepieejamība par šīm lietām likumdošanas procesā nav pretrunā ar atklātību, politiķis atbildēja noraidoši.

Komisijas vadītāja ieskatā atklātība esot nodrošināta, jo ir pieejams gan sēdes audioieraksts un drīzumā būšot pieejams arī sēdes protokols, tāpat Butāna pauž, ka esot arī ievērota lēmuma pieņemšanas procedūra. Butāns arī piebilda, ka, lai nebūtu šāda veida pārpratumu, komisijas sēdes visiem deputātiem būtu jāapmeklē klātienē.

Kā ziņots, Juridiskā komisija Civilās savienības likumprojektu ir atbalstījusi galīgajā lasījumā un par to vēl jābalso arī Saeimas sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu