Afganistānā televīzijas diktorēm nākas aizklāt seju

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pakļaujoties radikālā islāma grupējuma "Taliban" rīkojumam, Afganistānā televīzijas diktores svētdien ēterā parādījās ar aizklātām sejām. Tas noticis pirmoreiz pēc tam, kad "Taliban" atkārtoti nāca pie varas Afganistānā.

Sestdien vairākas diktores atteicās pakļauties "Taliban" rīkojumam un darba pienākumus pildīja ar atsegtu seju. Taču svētdien tādos telekanālos kā "TOLOnews", "Ariana Television", "Shamshad TV" and 1TV diktores bija redzamas nikābos.

Kāda diktore atklājusi, ka televīzijā strādājošās sievietes neesot gribējušas pakļauties, taču uz priekšniecību esot ticis izdarīts spiediens, vēsta raidorganizācija BBC.

Laikā no 1996. līdz 2001. gadam "Taliban" kontrolēja Afganistānu, pārvaldot to pēc stingras šariata likumu interpretācijas. Tolaik meitenēm un sievietēm bija aizliegts mācīties, strādāt, pamest mājas bez vīriešu dzimuma radinieka pavadības, parādīties sabiedrībā neaizklātām, izmantot ārstu-vīriešu pakalpojumus (tā kā sievietēm bija aizliegts strādāt, veselības aprūpe sievietēm faktiski nebija pieejama), iesaistīties politikā vai publiski uzstāties. 

Pagājušogad pēc ASV spēku izvešanas no Afganistānas "Taliban" atkārtoti nāca pie varas. Sākotnēji nebija skaidrības par to, cik lielā mērā "Taliban" šoreiz ierobežos sieviešu tiesības, taču pēdējo nedēļu laikā grupējums nācis klajā ar jauniem ierobežojumiem.

"TOLOnews" diktore Farida Siala aicināja starptautisko sabiedrību izdarīt spiedienu uz "Taliban", lai šī prasība tiktu atcelta. "Viņi grib izdzēst sievietes no sociālās un politiskās dzīves," viņa norādīja raidorganizācijai BBC.

Rīkojumu izdeva "Taliban" Netikumības novēršanas un tikumības veicināšanas ministrija, un tajā noteikts, ka visām sievietēm, parādoties sabiedrībā, ir jāaizklāj seja. No sestdienas šāds rīkojums bija spēkā arī televīzijas diktorēm.

Foto: AP/Reuters/EPA/Scanpix

Kad daļa televīzijā strādājošo sieviešu centās pretoties rīkojumam, "Taliban" amatpersona paziņoja, ka tikšot veiktas pārrunas ar viņu darba devējiem un aizbildņiem, kuri varētu tikt sodīti. "TOLOnews" diktore Sonja Niazi aģentūrai AFP atklāja, ka televīzijas kanāliem esot likts atlaist darbinieces, kuras atsakās aizklāt seju, vai arī atrast viņam citu amatu.

"Mēs šodien esam dziļās sērās," platformā "Facebook" paziņoja "TOLOnews" direktora vietnieks Hpolvaks Sapajs.

Pēdējo nedēļu laikā "Taliban" noteicis atsevišķas dienas, kad publiski pieejamos parkus drīkst apmeklēt sievietes, kā arī aizliedzis doties garākos pārbraucienos bez vīriešu dzimuma aizbildņa pavadības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu