Pērtiķu baku izplatības riski ir ļoti zemi, mierina veselības nozares eksperti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pērtiķu bakas Kongo Demokrātiskajā Republikā
Pērtiķu bakas Kongo Demokrātiskajā Republikā Foto: AP/Scanpix

Pastāv ļoti zemi riski, ka pērtiķu bakas plaši izplatīsies vispārējā sabiedrībā, un izplatību ir iespējams apturēt ārpus Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīm, pirmdien, 23. maijā, paziņoja veselības nozares eksperti.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņo, ka kopš maija sākuma Austrālijā, Eiropā un Ziemeļamerikā konstatēti nepilni 200 inficēšanās un iespējamas inficēšanās ar pērtiķu bakām gadījumi. Tas raisījis bažas par slimības strauju izplatību pasaulē.

Lai gan pērtiķu bakas ir zināmas 40 gadus, PVO norāda, ka šī ir pirmā reize, kad vienlaikus inficēšanās gadījumi fiksēti vairākās valstīs un cilvēku vidū, kuri nav ceļojuši uz endēmiskajiem reģioniem Āfrikā.

Tomēr ANO aģentūra pauda pārliecību, ka uzliesmojumus valstīs, kuros pērtiķu bakas nav endēmiskas, ir iespējams kontrolēt un apturēt infekcijas pārnesi no cilvēka uz cilvēku.

Arī Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) norādīja, ka lielām bažām par slimības izplatību nevajadzētu būt.

"Plašākai sabiedrībai izplatības iespējamība ir ļoti zema," komentēja ECDC direktore Andrea Ammone, piebilstot, ka lielākajai daļai inficēto cilvēku ir viegli simptomi.

Vienlaikus viņa brīdināja, ka augsti riski pastāv slimības izplatībai ciešos kontaktos ar inficēto, piemēram, personām, kurām ir seksuālas attiecības ar vairākiem partneriem.

Eiropas Komisijas veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu aicināja saglabāt modrību, lai gan pērtiķu baku straujas izplatības riski ir zemi. Komisāre aicināja nodrošināt inficēto kontaktpersonu noskaidrošanu un atbilstošas diagnostikas jaudas.

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien uzstāja, ka pērtiķu baku izplatības ierobežošanai "papildu pūliņi" nebūs nepieciešami.

ECDC brīdināja, ka slimība var noritēt smagāk atsevišķām sabiedrības grupām, piemēram, bērniem, grūtniecēm un personām ar imunitātes traucējumiem.

Tāpat pastāv riski, ka slimība no cilvēkiem izplatās uz dzīvniekiem un tādā gadījumā tā varētu kļūt par endēmisku slimību Eiropā.

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs. Lai gan slimības simptomi līdzinās saslimšanai ar bakām, ierasti tie ir vieglāki ar niezi, drudzi un izsitumiem. Reizēm slimībai var būt arī smaga gaita.

Slimības pārnese no cilvēka uz cilvēku notiek ar gaisa pilieniem, ciešu ķermeņa kontaktu vai koplietojot veļu vai priekšmetus.

Pērtiķu bakām nav specifiskas ārstēšanas, tomēr saslimšanas simptomi ierasti pāriet divu līdz četru nedēļu laikā. Slimība par endēmisku tiek uzskatīta 11 Āfrikas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu