Eiropā un Amerikā izplatās pērtiķu bakas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Šā gada maijā vairākas valstis Eiropā un Amerikā, kā arī Austrālija atklāja pērtiķu baku gadījumus, kas ir ar bakām saistīta vīrusu slimība. Pirmās ziņas par to tika saņemtas no Lielbritānijas, bet pēc tam kļuva zināms par līdzīgiem gadījumiem Portugālē, ASV, Zviedrijā, Kanādā un citās valstīs, vēsta portāls „Meduza”.

Raidsabiedrība BBC sestdien ziņo, ka vismaz 12 valstīs ir apstiprināti vairāk nekā 80 pērtiķu baku gadījumi. Pasaules Veselības organizācija ir paziņojusi, ka tiek izmeklēti vēl 50 iespējamie gadījumi, nenosaucot nevienu valsti, un brīdinājusi, ka, visticamāk, tiks ziņots par vēl lielāku inficēšanās gadījumu skaitu.

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Nacionālā veselības dienesta datiem tā ir reta vīrusu infekcija, kas parasti ir viegla un no kuras lielākā daļa cilvēku atveseļojas dažu nedēļu laikā.

Arī Vācijā konstatēts pirmais pērtiķu baku gadījums. Bundesvēra Mikrobioloģijas institūts ceturtdien Minhenē pirmo reizi Vācijā nepārprotami atklāja pērtiķu baku vīrusu pacientam ar raksturīgām ādas izmaiņām, piektdien paziņoja Bundesvēra medicīnas dienests.

Saskaņā ar Bavārijas Veselības ministrijas sniegto informāciju,

inficētais bija 26 gadus vecs brazīlietis, kurš no Portugāles caur Spāniju ieceļojis Vācijā un Minhenē uzturas aptuveni nedēļu.

Savukārt sestdien Vācijā reģistrēts jau otrs inficēšanās ar pērtiķu bakām gadījums. Vīrietis cieš no tādiem viegliem simptomiem kā spēku izsīkums, muskuļu sāpes un viņam ir divas no šai slimībai raksturīgajām bakām, RTL/ntv norāda infektologs Heiko Džesens. Pēc Džesena teiktā, viņš pašlaik pieskata vēl vienu aizdomīgu gadījumu ar izteiktākiem simptomiem – bakām pa visu ķermeni. Ārsts pieļauj, ka šo gadījumu vēlāk apstiprinās arī Roberta Koha institūts (RKI). "Es paredzu, ka nākamajā nedēļā Berlīnē palielināsies gadījumu skaits," sacīja Džesens.

Vācijas veselības ministrs Karls Lauterbahs (SPD) pieļauj, ka uzliesmojumu var ierobežot. Lielbritānijas un citu valstu ziņojumi, kā arī ātrā informācija no Roberta Koha institūta (RKI) ir „sensibilizējusi” ārstus un pacientus Vācijā. Ministrs uzsvēra, ka „pamatojoties uz līdz šim pieejamajām zināšanām, mēs pieņemam, ka vīruss nav tik viegli pārnēsājams un ka šo uzliesmojumu var ierobežot”.

Tomēr to var panākt tikai tad, ja darbība tiek veikta ātri.

Šobrīd vīruss tiek rūpīgi analizēts un tiek pārbaudīts, vai tas varētu būt lipīgāks variants par iepriekš zināmajiem.

Pašlaik ir zināmi vairāki desmiti gadījumu, kad cilvēki saslimuši ar pērtiķu bakām. 20. maijā Pasaules Veselības organizācija (PVO) sasauca ārkārtas sanāksmi, lai pārrunātu pašreizējo situāciju.

Sagaidāms, ka diskusija koncentrēsies uz jautājumu, vai ar baku vakcīnu jāvakcinē cilvēki, kuri bijuši saskarē ar inficētiem pērtiķiem, kas domājams samazinātu saslimšanas iespējamību par 85% un varētu atvieglot ārstēšanos no šīs slimības pirmajās dienās pēc inficēšanās.

Patlaban ir zināms, ka viens no pacientiem Apvienotajā Karalistē atgriezies no Nigērijas, kur pērtiķu bakas ir izplatītas, taču pēc Āfrikas apmeklējuma viņš nav sazinājies ar citiem cilvēkiem, kuriem vēlāk tika konstatēta infekcija. Galvenais inficēšanās veids Āfrikas valstīs ir saskare ar slimiem grauzējiem un savvaļas dzīvnieku gaļu. Tomēr valstīs, kurās pašlaik ir uzliesmojumi, šis pārnešanas ceļš ir maz ticams. Roberta Koha institūts (RKI) kā inficēšanās veidu min arī pilienu infekciju. Saskaņā ar RKI datiem visas vecuma grupas un abi dzimumi ir vienlīdz uzņēmīgi pret vīrusu.

Ievērojama daļa no maijā inficētajiem ir homoseksuāli vīrieši. Taču šobrīd nav pamata runāt par viņiem kā par galveno riska grupu un apgalvot, ka vīruss tagad ir seksuāli transmisīvs.

Fetiša svētki kā iespējamā infekcijas vieta

Tikmēr pērtiķu baku gadījumi Beļģijā acīmredzot ir saistīti ar lielu fetiša festivālu Antverpenē. Maija sākumā notikušā Darklandes festivāla organizatori piektdien paziņoja, ka Beļģijas varas iestādes ir saistījušas infekciju ar festivālu. Beļģija līdz šim oficiāli apstiprinājusi trīs pērtiķu baku gadījumus. Spānijā uz laiku nācies slēgt kādu geju pirti, jo bija aizdomas par saikni ar pērtiķu baku uzliesmojumu.

Beļģijas festivāla organizatori savā tīmekļa vietnē norādīja, ka pastāv "pamatots pieņēmums", ka vīrusu, iespējams, pārnēsājuši apmeklētāji no ārvalstīm. 

Kā norāda organizatori, Darklandes festivāls ir paredzēts "dažādām geju fetišu kopienas grupām". Festivālā darbojas arī vairāk nekā 150 brīvprātīgo. Komerciālie pasākumi notiek pa dienu, bet ballītes vakarā.

Spānija slēdz saunu un izmeklē geju praida ballīti

Spānijas galvaspilsētā Madridē veselības iestādes lika uz laiku slēgt geju saunu, jo pastāv aizdomas par saistību ar pērtiķu baku uzliesmojumu. Pirts-klubs “El Paraíso” turpmākās dienas būs slēgts kā “piesardzības pasākums”, piektdien tviterī paziņoja tā pārstāvji.

Varasiestādes ir reģistrējušas 21 apstiprinātu gadījumu un 19 aizdomīgus gadījumus, sacīja Madrides reģiona veselības iestāžu pārstāvis Enrike Ruiss Eskudero. Lielākajai daļai no tiem, kuru tests bija pozitīvs, bija saistība ar šo saunu.

Turklāt varas iestādes izmeklē pieņēmumu, ka geju praida ballītes brīvdienu salā Grankanārijā varētu būt bijis vēl viens pērtiķu baku infekcijas avots. Par to sestdien ziņo laikraksts "El País", atsaucoties uz avotiem veselības nozarē.

Galvenokārt geju apmeklētajā "Maspalomas praidā" no 5. līdz 15. maijam piedalījās aptuveni 80 000 cilvēku no Spānijas un daudzām citām valstīm, vēsta laikraksts. Svinībās esot piedalījušies vīrieši no Itālijas, Madrides un kaimiņu salas Tenerifes, kur vīruss konstatēts. Intīmi kontakti ir iespējamais vīrusa pārnešanas ceļš.

Pēc tam, kad pirmais pērtiķu baku infekcijas gadījums tika apstiprināts arī Zviedrijā Stokholmas apgabalā, valsts valdība klasificēja reto vīrusu slimību kā bīstamu plašai sabiedrībai. "Klasifikācija ļauj veikt pasākumus infekcijas novēršanai, lai novērstu turpmāku izplatīšanos," skaidroja sociālo lietu ministre Ļena Hallengrena. "Ir arī svarīgi, lai informācija sasniegtu riska grupas un lai veselības dienesti būtu gatavi ārstēt un uzraudzīt aizdomīgus gadījumus."

Pirmo reizi patogēns pērtiķiem tika atklāts kādā Dānijas laboratorijā 1958. gadā – no šejienes radās nosaukums pērtiķu bakas. Tomēr speciālistiem ir aizdomas, ka patogēns cirkulē arī vāverēs un grauzējos. Pērtiķu baku vīrusu var pārnēsāt arī cilvēki.

Pašlaik cirkulējošais pērtiķu baku vīrusa variants parasti izraisa tikai vieglus simptomus, bet var būt arī smagi.

Vīrusa Rietumāfrikas variants , kas sastopams Eiropā un ASV, nogalina aptuveni vienu procentu Āfrikā inficēto. Pastāv arī Centrālāfrikas variants, un desmit procenti gadījumu šajā kontinentā ir letāli.

Par pērtiķu baku infekcijām dzīvnieku pasaulē ir maz zināms. Cilvēki ar to iepriekš bija inficējušies galvenokārt Rietumāfrikas un Centrālās Āfrikas reģionos. Pirmais gadījums tika reģistrēts 1970. gadā Kongo Demokrātiskajā Republikā, žurnālā "Plos Neglected Tropical Diseases" raksta starptautiska pētnieku grupa.

Pēc tam vīruss izplatījās citās Āfrikas valstīs un pirmo reizi ārpus kontinenta tika atklāts 2003. gadā. Saskaņā ar PVO datiem atkārtoti uzliesmojumi ir bijuši Nigērijā, Kamerūnā un Kongo.

Pēdējo desmitgažu laikā pērtiķu baku gadījumu skaits ir pieaudzis gan Āfrikā, gan ārpus tās tai skaitā ASV un Lielbritānijā. Tas ir saistīts arī ar faktu, ka pret bakām vakcinējas arvien mazāks procents cilvēku (vakcinācija tika pārtraukta 70. un 80. gados, jo tā vairs nebija nepieciešama: ar bakām cilvēkiem vairs neslimoja), un vakcīna var aizsargāt cilvēku diezgan ilgu laiku - varbūt pat gadu desmitiem. Vismaz pērtiķu baku uzliesmojumu laikā Āfrikā vakcinētie cilvēki slimoja mazāk.

"Gadījumi, kas pašlaik novērojami ārpus Āfrikas, ir neparasti, un tie ir rūpīgi jāpārbauda," ZDF skaidroja Frīdriha Lēflera institūta (FLI) pārstāve Elke Reinkinga. PVO aicina rūpīgi izsekot visiem skarto personu kontaktiem. Klīnikas un iedzīvotāji būtu jāinformē par to, ka speciālistam ir jāpārbauda neparasti ādas izsitumi.

Pērtiķa baku simptomi ir pēkšņs drudzis, stipras galvassāpes, muguras sāpes, iekaisis kakls, klepus un bieži arī limfmezglu pietūkums. Raksturīgi ir arī tipiski baku izsitumi, kas izplatās no sejas uz ķermeni. Simptomi un iespējamās sekundārās bakteriālas infekcijas tiek ārstētas, bet īpašas terapijas nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu