Valdzinošā Krēta: kur meklēt 8 skaistākās pludmales salā

Jolanta Roze
, TVNET | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

“Labākais laiks, kad doties uz Krētu, lai pazvilnētu pie jūras, manuprāt, ir vēls pavasaris vai agrs rudens,” uzskata Ilona Beinaroviča – latviete, kura, piecus gadus dzīvojot Grieķijai piederošajā salā, ir gana labi iepazinusi tās pludmales. Krētā gaisa temperatūra septembrī-oktobrī vai maijā ir patīkama, saule vairs nesvilina ādu, jūra ir silta, un vērojams arī mazāks tūristu pieplūdums.

Šoreiz sadarbībā ar “Novators” atklāsim, kur meklēt Krētas skaistākās pludmales.

“Jāņem vērā, ka vasarā salas gleznainās pludmales būs pārpildītas, kā arī karstās saules dēļ ļoti jārēķinās ar sauļošanās stundām,” saka Ilona, piebilstot, ka oktobrī, kaut ūdens temperatūra vēl ir peldēšanai tīkama, ir jau salīdzinoši vairāk vējainu un lietainu dienu, tādēļ jūrā rodas lieli, spēcīgi viļņi, kas pat pieredzējušu peldētāju var ieraut dzelmē.

Ilona Beinaroviča Matalas pludmalē.
Ilona Beinaroviča Matalas pludmalē. Foto: Ilonas Beinarovičas privātais arhīvs

Kas jāņem vērā, apmeklējot Krētas pludmales

Peldētgribētājiem jāņem vērā, ka, atšķirībā no Latvijas jūrmalas, Krētas pludmales ir akmeņainākas. Te lielākoties nebūs samtainu, pēdām patīkamu smilšu, bet pavisam atšķirīgs krastmalas segums - sākot ar sīkiem oļiem, līdz pat plaukstas lieluma akmeņiem, kas brīvi izkaisīti pa visu pludmali. Līdz ar to, dodoties uz pludmali, Ilona Beinaroviča iesaka jau savlaicīgi sarūpēt ērtas gumijas čības, lai uz pludmales akmeņiem nesatraumētu pēdas. “

Suvenīru veikalos var iegādāties pludmales apavus, kas pēc izskata atgādina kedas: auduma augšdaļa, kas nofiksējas uz kājas ar gumiju, un gumijas zole, kas speciāli paredzēta iešanai ūdenī un pasargās pēdas ne vien no asiem akmeņiem, bet arī no jūras ežiem

– to adatas ir ļoti grūti izņemt, jo, tiekot zem ādas, adata sadalās segmentos. Vietējie grieķi šādos gadījumos liek lietā dezinficētu šujamadatu, olīveļļu un pacietību, bet prātīgāk tomēr būs neaizrauties ar pašdarbību, bet meklēt palīdzību pie ārsta.”

Kā labāko laiku, kad labāk apmeklēt Krētas pludmales, Ilona iesaka rīta stundas vai pievakari. “Noteikti iesaku izlaist pusdienas laiku un neizvēlēties šīs stundas, lai sauļotos vai peldētos. Krētā saule kļūst īpaši spēcīga laika posmā no pulksten 12 līdz 16, kad ir viegli tikt pie saules apdegumiem vai pat saķert saulesdūrienu. Attiecīgi

labākais laiks, kad sauļoties vai peldēties, būs līdz pulksten 12 un pēc 17.

Ap četriem pēcpusdienā saule vēl ir gana spēcīga - tādēļ katram pašam jāizvērtē sava izturība.”

Pat ja pulkstenis nav pa rokai, to, ka pienācis laiks doties prom no pludmales, var itin viegli saprast, jo tā paliek tukša un klusa - vietējie iedzīvotāji un vairums tūristu atgriežas mājās vai savos apartamentos, lai baudītu siestu.

Dodoties uz Krētas jūrmalu, būtu ieteicams uzlikt cepuri, apsiet lakatu vai lietot kādu citu galvu no saules svelmes pasargājošu aksesuāru. Tos plašā izvēlē var iegādāties jebkurā salas suvenīru veikalā vai lielveikalā. Protams, neiztikt arī bez saulesbrillēm un SPF50 aizsargkrēma. Ziemeļnieku bālajai ādai noderēs arī kāds plecu lakats. Zemūdens pasaules vērotājiem nevajadzētu aizmirst arī snorkelēšanas brilles un pleznas.

Pludmalē Ilona iesaka nomāt krēslu un saulessargu, jo, saulei pakāpjoties, ēnas pazūd un nav kur patverties no dedzinošajiem stariem.

Arī smiltis uzkarst tā, ka pat var apdedzināt pēdas, tādēļ ilgi nogulēt saulē uz rupjajām smiltīm nebūs iespējams.

Lai saprastu, vai pakalpojumi noskatītajā Krētas pludmalē ir pieņemamā cenā, Ilona nosauc konkrētas summas salīdzināšanai:

  • Saules krēsla noma Krētas pludmalēs vidēji maksā 2,50 eiro vienai personai;
  • Saulessargs - vidēji 3 eiro.

“ Ja saulessarga un krēsla komplekts vidēji izmaksā 5 eiro personai, tad zinu, ka vieta ir adekvāta, bez uzcenojuma, un arī blakus esošais bārs vai taverna piedāvās auksto kafiju, ūdeni vai kādu citu atspirdzinošo dzērienu par draudzīgām un samērīgām cenām.

Ja komplekts izmaksā vairāk nekā 5 eiro, tad zinu, ka ir uzcenojums un vieta būs dārga. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja plānots pludmalē pavadīt visu dienu un iegādāties dzērienus un ēdienus/uzkodas.”

Kad teorija apgūta, laiks izvēlēties tīkamāko Krētas pludmali jūras prieku baudīšanai!

Balos pludmale ar kristāldzidru ūdeni

Ja Krētas salu, iztēlojas kā taisnstūri, tad augšējā labā stūrī atradīsiet Balosas pludmali un Gramvusas salu. “Ļoti skaista pludmale ar kristāldzidru ūdeni, bet akmeņaina, un tai ir pagrūti piekļūt. Nav ēnainu vietu. Šo pludmali ieteicams izvēlēties, atrodoties Hanijas vai Retimno pilsētā.”

Balosas pludmale.
Balosas pludmale. Foto: Shutterstock

Balosas pludmalei var piekļūt divos veidos:

  1. Ar laivu no Kisamosas ciema. Laiva kursē dažas reizes dienā, tādēļ jānodrošinās ar ūdeni un uzkodām, ja plānojat palikt tur visu dienu. Balos pludmalē ir pludmales bārs ar limitētu uzkodu skaitu. Kisamosā ir tavernas un minimārkets;
  2. Ar auto. “Lai izvairītos no pūļa, iesaku doties uz pludmali ļoti agri no rīta. Braucot ar auto, vajadzētu ierasties līdz pulksten 10, lai varētu novietot mašīnu autostāvvietā, pretējā gadījumā tā būs aizņemta. Tālāk jādodas kājām aptuveni 8 km un jākāpj pa kāpnēm lejā uz pludmali. Attiecīgi jāizvēlas piemēroti apavi - sandales vai iešļūcenes nederēs.”

Elafonisi jeb rozā smilšu pludmale

Uz pludmali ved ļoti gleznains ceļš.

Elafonsi ir pazīstama ar mirdzošām rozā smiltīm un kristāldzidro tirkīzkrāsas ūdeni.

Tā tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām pludmalēm Eiropā un, pateicoties seklajam ūdenim, ir tūristu iecienīta atpūtas vieta. Elafonisi pludmale ir klāta ar smalki saberztiem gliemežvākiem, kas arī iekrāso smiltis rozā krāsā un ir iemesls, kāpēc tās mirdz saules staros.

Elafonisi pludmale.
Elafonisi pludmale. Foto: Shutterstock

Uz Elafonisi visvieglāk nokļūt no Hanijas. Turp doties ieteicams ar auto agri no rīta, jo, gluži tāpat kā Balos pludmali, arī Elafonisi apmeklē ļoti daudz tūristu. Kā alternatīvu var izvēlēties arī autobusu vai laivas kruīzu. Pludmalē ir pieejami sauļošanās krēsli un saulessargi, kas maksā ap 8 eiro dienā. Lai iegūtu sauļošanās krēslu, ieteicams ierasties agri no rīta, jo bieži vien pludmalē pieprasījums pēc tiem ir lielāks nekā piedāvājums.

Tiesa gan, Ilonas pirmais un līdz šim pēdējais iespaids par tūristu iecienīto pludmali bijis ne pārāk patīkams: “Kad ierados, saulessargi un krēsli vairs nebija pieejami, turklāt ūdens šeit ir sekls, tādēļ arī papeldēt īsti neizdevās - radās sajūta, ka esmu Latvijā, Jūrmalas pirmajā sēklī.”

Vai pludmale ar palmu mežu

Šajā Krētas pludmalē var izbaudīt tropiem raksturīgu noskaņu, jo to ieskauj skaistas, garas palmas un līča vidū atrodas neliela saliņa. Interesanti, ka Vai palmu mežs ir lielākais palmu mežs Eiropā. Mūsdienās tā tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām Krētas daļām, un Eiropas Savienība pludmalei ir piešķīrusi Zilo karogu.

Vai pludmale.
Vai pludmale. Foto: Shutterstock

“Šī ir viena no manām mīļākajām pludmalēm.

Saskaņā ar nostāstu, arābu pirāti ieradās Vai ar saviem kuģiem, ēda līdzpaņemtos dateles, meta kauliņus zemē, un no tiem izauga Vai skaistās palmas.”

Populārā Matalas pludmale

Šī pludmale ir viena no populārākajiem Krētas tūrisma galamērķiem un noteikti slavenākā pludmale Heraklionas prefektūras dienvidos. Tā ir slavena ar klintīs izgrebtajām alām un 70. gadu hipijiem.

Matalas pludmales slavenākā iezīme ir daudzās romiešu un kristiešu laikmeta kapenes, kas pirms tūkstošiem gadu izgrebtas kaļķakmens klintī.

Daudzās alas sastāv no istabām, kāpnēm, gultām, logiem un kādreiz tikušas izmantotas dzīvošanai. Ap 60. - 70. gadiem šajās alās savu paradīzi atrada hipiji, kuri uzturējās Matalā.

Matalas pludmale.
Matalas pludmale. Foto: Shutterstock

“Matalas pludmale atrodas netālu no Festosas pils drupām, kas ir otrā lielākā Minojas civilizācijas pils. Pludmale ir labi aprīkota, un te ērti var pavadīt visu dienu. Ir gan tavernas, gan bāri, naktsmītnes. Var ērti piebraukt ar mašīnu. Vasaras vidū te notiek dažādi festivāli Noteikti ievērības cienīga un interesanta pludmale.”

Plakas pludmale pie zvejnieku ciema

Plakas pludmale atrodas Lasithi novadā, aiz Elundas ciema. Plaka ir zvejnieku ciems, kas kļuvis slavens ar to, ka no tā paveras skats uz Spinalongas salu, kur kādreiz izvietoja lepras slimniekus. No Plakas uz Spinalongu kursē laiva. Plakas pludmale ir labi aprīkota, jo atrodas pie tavernām, bāriem un dažādām viesnīcām.

Plakas pludmale.
Plakas pludmale. Foto: Shutterstock

“Pludmale ir ļoti akmeņaina - akmeņi ir plaukstas izmērā un lielāki.

Es neieteiktu uz Plakas pludmali doties vienatnē, jo iebrist pludmalē ir grūti - akmeņi ir slideni un reizēm tik asi, ka uz tiem pat var sagriezt pēdas.

Lai arī vietējie ir iemanījušies vietām iemest ūdenī paklājus, tā atvieglojot iebrišanu jūrā, tik un tā tas rada neērtības - peldot pastāvīgi ir jāpatur acīs vieta, kurā iebridi jūrā, jo pretējā gadījumā ārā izkļūt būs grūti. Arī pašā pludmalē bez saules krēsla un gumijas čībām neiztikt.”

Triopetra jeb trīs klinšu pludmales

Triopetra atrodas apmēram 50 km uz dienvidiem no Retimno pilsētas, Krētas piekrastes garās zonas centrā, ko ieskauj zemas kalnu grēdas un apskalo Lībijas jūras ūdeņi.

Triopetra.
Triopetra. Foto: Shutterstock

“Triopetrā var nokļūt ar automašīnu, un to ērti var novietot pie kādas no pludmalēm. Blakus atrodas daži krodziņi, un tuvējos kalnos ir daudzas villas, kur apmesties tūristiem. Šīs piekrastes zonas pludmales stiepjas daudzu kilometru garumā, sākot no satriecošās Preveli pludmales ziemeļrietumos līdz Agios Pavlos dienvidaustrumos.”

Preveli pludmale ar palmām un lagūnu

Tā atrodas Krētas salas dienvidu krastā, nedaudz vairāk kā 100 km attālumā no Heraklionas galvaspilsētas. Preveli pludmale ir unikāls galamērķis salas dienvidos. Lielisko pludmali šķērso neliela upīte, kas no kalniem ietek jūrā.

Preveli pludmali ieskauj palmas, tādēļ tā līdzinās paradīzes stūrītim zemes virsū.

No Heraklionas galvaspilsētas uz Preveli nav tiešo autobusu, bet pludmalē ir diezgan viegli nokļūt ar automašīnu.

Preveli pludmale.
Preveli pludmale. Foto: Shutterstock

“Šajā mazajā pludmalē nav sauļošanās krēslu un saulessargu, jo tā atrodas aizsargājamā dabas teritorijā, taču vēsā upe, kas veido lagūnu, un burvīgās palmas sniedz neaizmirstamu pieredzi. No autostāvvietas lejup uz pludmali ved garas kāpnes, tādēļ jāizvēlas atbilstoši apavi.”

Nomaļā un idilliskā Agios Pavlos pludmale

Ja vēlaties nomaļāku un mazāk pārpildītāku galamērķi Krētā, Agios Pavlos varētu būt ideāla izvēle ar dažām apmešanās iespējām pludmales tuvumā. Nomaļa un idilliska pludmale, kas atrodas Lībijas jūras piekrastē Krētā.

Agios Pavlos pludmale.
Agios Pavlos pludmale. Foto: Shutterstock

“Agios Pavlos nav pazīstama daudziem ceļotājiem, kas tikai vairo tās šarmu un mieru.

Nelielā pludmalīte atrodas aizsargātā līcī starp akmeņaino Melisas ragu un citu klintsragu. Šī ir viena no manām mīļākajām Krētas pludmalēm.”

Ja esi iedvesmojies iepazīt Krētas pludmales, šeit atradīsi izdevīgus piedāvājumus ceļojumam uz šo valdzinošo Grieķijas salu.

Raksts tapis sadarbībā ar Novatours.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu