Rietumu izšķiršanās par labu Melnās jūras ostu atbloķēšanai ir mazticama, uzskata Kuleba

LETA/UKRINFORM
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Maz ticams, ka Rietumi izšķirsies par labu tam, lai ar spēka metodēm atbloķētu Ukrainas Melnās jūras ostas, trešdien atzina Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Ja NATO neslēdza debesis virs Ukrainas vistraģiskākajos kara brīžos, tad kāpēc lai viņi tagad atbloķētu Melno jūru, lai būtu iespējams bez šķēršļiem eksportēt Ukrainas lauksaimniecības produkciju? Es no visas sirds apsveikšu šādu lēmumu, bet man nešķiet, ka Rietumu un citām valstīm būs pietiekami daudz spēka un vīrišķības, lai rastu risinājumu šim jautājumam ar spēka metodēm," Davosas foruma Ukrainas brokastīs norādīja ministrs.

Ukraina strādā pie šīs problēmas risinājuma, jo, ja tiks pārrauts lauksaimniecības cikls, tas novedīs pie problēmām ar pārtiku visā pasaulē daudzu gadu garumā, sacīja Kuleba.

Problēma ir arī tā, ka Krievijai attiecībā uz piekļuves nodrošināšanu Ukrainas ostām nav iespējams uzticēties, uzsvēra ministrs.

"Pat ja viņi parakstīs kaut kādas garantijas netraucētam ceļam, tas nenozīmēs, ka tās tiks sniegtas. Jebkurā brīdī viņi var pārkāpt šādu vienošanos, tiklīdz tā būs noslēgta," sacīja Kuleba, piebilstot, ka Krievijas uzvedība ir totāli neprognozējama, un tas ir risks, kas ir jāpatur prātā.

Jau ziņots, ka Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis ierosinājis, ka NATO vai citas rietumvalstis varētu parūpēties par drošu labības eksportu no Odesas ostas Ukrainā, lai graudi varētu nonākt valstīs, kam tie vajadzīgi.

"Neizslēdzu, ka pastāv iespēja izveidot koalīciju no NATO valstīm vai tām valstīm, kurām vajadzīga Ukrainas labība. Tās varētu nodrošināt kuģus un lidmašīnas Melnajā jūrā un parūpēties par drošu jūras ceļu kuģiem ar graudu kravām no Odesas ostas līdz Bosforam Turcijā," viņš pirmdien norādīja intervijā telekanālam "Sky News", piebilstot, ka tie varētu būt karakuģi un militārās lidmašīnas, bet to nevarētu vērtēt kā iesaistīšanos karadarbībā un tās eskalāciju.

Odesa ir Ukrainas lielākā osta, kam ir svarīga nozīme labības eksportā, taču to bloķē Krievijas kuģi, apdraudot pārtikas piegādes daudzām pasaules valstīm.

ANO aprīlī brīdināja, ka Melnās jūras ostu slēgšana var izprovocēt globālu pārtikas katastrofu, kas novestu pie bada, masu migrācijas un politiskas nestabilitātes pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu