"Bellingcat": Kremļa aprindās valda izmisums saistībā ar Krievijas karu Ukrainā

CopyLinkedIn Draugiem X
Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas projekta "Bellingcat" izmeklējošais žurnālists Kristo Grozevs
Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas projekta "Bellingcat" izmeklējošais žurnālists Kristo Grozevs Foto: Hannah Mckay

Kremļa aprindās valda izmisums saistībā ar Krievijas karu Ukrainā, taču tā iznākums lielā mērā būs atkarīgs no rietumvalstu spējām un gribas Ukrainai piegādāt jaunus ieročus. Tā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Pasaules panorāma" norādīja ietekmīgais un godalgotais starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas projekta "Bellingcat" izmeklējošais žurnālists Kristo Grozevs.

Grozevs norādīja, ka "Bellingcat" nav avotu pašā Kremlī, bet gan ļoti tuvu Kremlim stāvoši. Tāpat viņš pauda, ka starp avotiem, šķiet, valda vienprātība, ka sākotnēji plānotais karš jau ir zaudēts un ka tagad ir jauns karš. "Bet daudzi no viņiem nesaprot, kādi ir tā mērķi. Tā izskatās pēc reaktīvas stratēģijas, kurā doktrīna par nākamajiem soļiem tiek pārstrādāta katru dienu," atzina Grozevs.

Viņš arīdzan sacīja, ka patlaban izskatās, ka nav tādas gala stratēģijas, kas sevī neietver mobilizāciju. "Bez mobilizācijas tā ir tikai reaģēšana uz Ukrainas armijas virzību uz priekšu, un tiek gaidīts, kāda tipa ieročus Ukraina iegūs no Rietumiem, un tad attiecīgi reaģēt."

Grozevam šķiet, ka nav tādas stratēģijas, kurā nebūtu ietverta mobilizācija ar vismaz 200-300 tūkstošiem jaunu Krievijas karavīru. Taču, viņaprāt, patlaban nav plaša sabiedrības atbalsta šādai mobilizācijai.

Žurnālists sacīja, ka, ja Putins ar pārliecību sapratīs, ka nav uzvarošas stratēģijas, viņš varētu izšķirties par kādu simbolisku uzvaru, izmantojot nekonvencionālus ieročus, kas varētu būt ķīmiskie, bet sliktākajā gadījumā pat kodolieroči. "Jo viņš gluži vienkārši iekšpolitiski izdzīvot zaudējuma gadījumā Ukrainā nevar."

Runājot par noskaņojumu Kremļa iekšējās aprindās, Grozevs norāda, ka valda personīgs izmisums.

"Ne tik daudz par valsti, viņiem tā daudz nerūp. Viņiem ir tās pašas ikdienas dilemmas kā Krievijas vienkāršajam iedzīvotājam, piemēram, kur samainīt naudu pret dolāriem,

lai tā nezaudētu vērtību, vai kā nopirkt biļeti, lai šogad savu ģimeni dabūtu ārā no Krievijas, vai ko izdarīt, lai manam brāļadēlam nebūtu jāiet karā un jātiek nogalinātam. Šie ir tie paši jautājumi, ko sev uzdod drošības un izlūkdienestu augstākās aprindas. Un varat iedomāties, ka viņi nav lielākie atbalstītāji kara turpināšanai," teic žurnālists.

Viņš pauda, ka "Bellingcat" ir avoti Krievijas militārajā prokuratūrā, kura saņem daudz rakstisku sūdzību no tuviniekiem par pazudušiem dēliem, vīriem un brāļiem. "Skaitļi, par kuriem mums ziņo, noteikti ir augstāki par 10 000. Manas aplēses ir tuvu Ukrainas aprēķiniem – aptuveni 20 000. Bet ko svarīgi saprast – daudzi no viņiem ir kvalificētākie no Krievijas karavīriem."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu