Krievijas iebrukums Ukrainā: Pasaules Banka brīdina par globālās ekonomikas recesiju

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Bankas vadītājs Deivids Malpass brīdinājis, ka Krievijas iebrukums Ukrainā var izraisīt globālu recesiju, jo pēdējā laikā strauji pieaug gan pārtikas un energoresursu, gan arī mēslojuma cenas, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

"Raugoties uz pasaules ekonomikas pieauguma tempiem, šobrīd ir grūti saprast, kā mēs varam izvairīties no recesijas," sacīja Malpass.

Viņš arī akcentēja, ka virkne koronavīrusa dēļ ieviesto pasākumu Ķīnā šobrīd vēl vairāk palielina bažas par gaidāmo ekonomikas recesiju. Pasaules Bankas vadītāja komentāri ir jaunākais brīdinājums par pieaugošo risku, ka pasaules ekonomika var nonākt recesijā.

"Energoresursu cenu dubultošanās ir pietiekams iemesls, lai sāktos pasaules ekonomikas lejupslīde," viņš piebilda.

Pagājušajā mēnesī Pasaules Banka samazināja globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam gandrīz par pilnu procentpunktu - līdz 3,2%.

Malpass arī norādīja, ka daudzas Eiropas valstis joprojām ir pārāk atkarīgas no Krievijas naftas un gāzes ziņā. Augstās energoresursu cenas jau tagad negatīvi ietekmē Vāciju, kas ir lielākā ekonomika Eiropā un ceturtā lielākā pasaulē.

"Jaunattīstības valstis ietekmē arī mēslojuma, pārtikas un energoresursu trūkums," sacīja Pasaules bankas vadītājs.

Pēc viņa domām, Ķīnas valdības īstenotie pasākumi koronavīrusa apkarošanā, tostarp mājsēdes dažās lielākajās Ķīnas pilsētās, tostarp Šanhajā, kas ir valsts finanšu, ražošanas un kuģniecības centrs, arī ietekmē pasaules ekonomikas pieauguma tempu.

"Ķīna jau piedzīvoja zināmu nekustamo īpašumu tirgus krīzi, tāpēc Ķīnas ekonomiskās izaugsmes prognozes pirms Krievijas iebrukuma jau bija ievērojami samazinātas, taču koronavīrusa pandēmija un mājsēde vēl vairāk samazinājusi Ķīnas izaugsmes cerības šogad," uzskata Malpass.

Arī Ķīnas premjerministrs Li Kecjans ir paziņojis, ka pēdējais koronavīrusa pandēmijas vilnis pasaules otru lielāko ekonomiku ir skāris smagāk nekā pandēmijas sākumā 2020. gadā. Viņš arī aicināja amatpersonas rīkoties, lai pēc iespējas ātrāk atsāktu ražošanu.

Martā un aprīlī desmitiem Ķīnas pilsētu tika noteiktas pilnīgas vai daļējas mājsēdes, kas izraisījušas strauju ekonomiskās aktivitātes palēnināšanos visā valstī.

Oficiālie dati liecina, ka ir ietekmēta gan ražošana, gan arī mazumtirdzniecība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu