Prokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības imunologu Ņikiforenko

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Rīgas Austrumu prokuratūras nolēmusi saukt pie kriminālatbildības imunologu Jevgēniju Ņikiforenko par iespējamu seksuālo vardarbību pret pacientēm.

Neminot personas vārdu, prokuratūra informēja, ka ārsts apsūdzēts par kopumā septiņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pēc divām Krimināllikuma panta par seksuālu vardarbību normām. Šīs normas paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem vai brīvības atņemšanu no četriem līdz desmit gadiem.

Kriminālprocesā par cietušām atzītas piecas personas.

Patlaban prokuratūrā turpinās pirmstiesas kriminālprocess, kurā tiek veiktas nepieciešamās procesuālās darbības, tādēļ, lai neietekmētu tālāku procesa virzību, plašāki komentāri no prokuratūras puses netiek sniegti.

Jau ziņots, ka Valsts policija šogad 22.februārī aizturēja ārstu aizdomās par iespējamu seksuālu vardarbību pret pacientēm.

Lai arī piecas sievietes kriminālprocesā atzītas par cietušajām reāli cietušo sieviešu skaits ir daudz lielāks. Izmeklēšanas laikā vēl deviņas sievietes sniedza liecības par pret viņām vērstu noziedzīgo nodarījumu, taču nevarēja lietā tikt atzītas par cietušām noilguma dēļ, iepriekš vēstīja policija.

Tāpat noskaidrots, ka ir vēl citas sievietes, kuras par noziedzīgo nodarījumu nav vērsušās policijā un kategoriski atsakās sniegt liecības vai jebkādā citā veidā piedalīties šajā procesā, attiecīgi precīzs šo sieviešu skaits nav zināms.

Policijas izmeklēšanas laikā gūtā informācija liecina, ka noziedzīgā nodarījuma epizodes norisinājušās laika posmā sākot no 2004.gada līdz pat 2021.gadam.

Latvijas Radio sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica" pērn decembra sākumā ziņoja, ka žurnālistiem vairākas sievietes apgalvojušas, ka imunologs veicis savai specialitātei neatbilstošas, vairāk ginekoloģiskas manipulācijas, kā arī tādas, kuras neveic pat ginekologa kabinetā. Pacientes ārsta veiktās darbības vērtēja kā seksuālu izmantošanu.

Sākotnēji pēc saņemtiem vairāku sieviešu iesniegumiem policija 2009.gadā sāka kriminālprocesu, kas pēc četriem gadiem tika izbeigts un lieta līdz tiesai nenonāca. Sievietes pārsūdzēja vienreiz, bet prokuratūra to atstāja spēkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu