Finanšu izlūkošanas dienests nosūtījis VDD vairākus materiālus ar iespējamiem sankciju apiešanas mēģinājumiem

Precizēts virsraksts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā Finanšu izlūkošanas dienests (FID) nosūtījis Valsts drošības dienestam (VDD) kopumā desmit materiālus, kuros konstatētas aizdomas par sankciju apiešanas mēģinājumu.

Šie materiāli satur kompetentās iestādes atzinumus un "informāciju zināšanai". Šajos materiālos konstatētas aizdomas par tādu sankciju apiešanas mēģinājumu, kuras noteiktas saistībā ar Krievijas izraisīto karu Ukrainā.

FID vadītāja Ilze Znotiņa otrdien žurnālistiem teica, ka, ņemot vērā sankciju blīvumu, FID katru nedēļu sazinās ar banku sektoru. Tāpat FID uztur sakarus ar Valsts drošības dienestu un citām tiesībsargājošajām iestādēm.

FID savus secinājumus publiski nevarot komentēt, bet atbilstoši Znotiņas paustajam "sekojot visām plūsmām".

"Jau martā gatavojām pirmos ziņojumus. Līdzko bankas novēro aizdomīgu darījums, tā informāciju var nodot mums vai tiesībsargājošajām iestādēm. FID kara laika laikā ir kļuvis par tādu kā centru, kur koordinējam informācijas apmaiņu arī ar dažāda veida kustamas un nekustamas mantas reģistriem," norādīja Znotiņa.

Uz jautājumu, vai iepriekš nebija zināms par patlaban sankcionēto uzņēmumu tiešām vai netiešām saitēm ar Kremli, FID aģentūrai LETA atbildēja, ka dienestam nav pienākuma vai tiesību proaktīvi veikt uzskaiti par Latvijas uzņēmumu saitēm ar Kremli.

Šādas darbības neveicot arī citi pasaules finanšu izlūkošanas dienesti, turklāt FID neesot tiesību apturēt kādas naudas plūsmas, pamatojoties uz to, ka tām ir kāda saistība ar Kremli.

Savukārt FID esot tiesības apturēt naudas plūsmas, ja ir pamatotas aizdomas par noziedzīga nodarījuma veikšanu, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai sankciju apiešanu.

Vienlaikus, ja FID rīcībā ir informācija par to, ka sankciju subjekti mēģina sankcijas apiet jau pēc sankciju noteikšanas, FID ir tiesības veikt tam normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, tostarp, nododot šādus faktus pamatojošo informāciju izmeklēšanas iestādēm.

Ņemot vērā, ka sankciju pārkāpšanas rezultātā iegūtie līdzekļi var tikt uzskatīti par noziedzīgi iegūtiem, tālāka rīcība ar šādiem līdzekļiem varētu tikt kvalificēta kā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija.

Tāpat jāņem vērā, ka, ja FID ir indikācijas, ka sankciju subjektiem vai citām Kremlim pietuvinātām personām piederošais īpašums, cita manta vai līdzekļi ir noziedzīgi iegūti, FID veic tam likumā noteiktos pienākumus un īsteno paredzētās tiesības, tostarp, izdodot rīkojumus par līdzekļu iesaldēšanu vai sniedzot informāciju izmeklēšanas iestādēm un prokuratūrai par pamatotām aizdomām, ka attiecīgā persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, tajā skaitā veikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

FID uzskata, ka tas pēdējos ir veiksmīgi darbojies arī sankciju jomā - gan informējot izmeklēšanas iestādes par sankciju apiešanas gadījumiem, gan sadarbojoties ar valsts drošības iestādēm, gan iesaldējot iespējamus noziedzīgi iegūtus līdzekļus, kas saistīti ar sankciju subjektiem, gan veicot būtisku koordinējošo darbu sankciju praktiskā izpildē kopš šī gada 24.februāra, gan organizējot plaša mēroga izglītojošos pasākumus privātajam un publiskajam sektoram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu