Par teroraktu plānošanu Vācijā notiesāti pieci tadžiki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cietuma restes. Ilustratīvs attēls.
Cietuma restes. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Vācijas tiesa otrdien notiesājusi piecus tadžikus par piederību teroristu organizācijas "Islāma valsts" šūniņai, kas plānoja uzbrukumus Vācijā un ārvalstīs.

Apsūdzētajiem, kas ir vecumā no 25 līdz 34 gadiem, piespriesti cietumsodi no trim gadiem un astoņiem mēnešiem līdz deviņiem gadiem un sešiem mēnešiem.

Tiek uzskatīts, ka viņi apgrozījās tajās pašās aprindās, kur tadžiku izcelsmes aizdomās turamais lietā par teroraktu Stokholmā 2017.gada aprīlī un Maķedonijas un Austrijas pilsonis, kurš 2020.gada novembrī nošāva četrus cilvēkus Vīnē.

Visgarākais cietumsods piespriests 26 gadus vecajam apsūdzētajam, kurš plānoja nošaut kādu "YouTube" personību, kas kritizējusi islāmu.

Policijai izdevās šo uzbrukumu novērst.

33 gadus vecajam apsūdzētajam piespriests astoņarpus gadu ilgs cietumsods par līguma slepkavības plānošanu Albānijā. Tiesa norādīja, ka slepkavība nav pastrādāta tikai tāpēc, ka apsūdzētajam radušās šaubas par mērķa identitāti.

Pārējie trīs apsūdzētie, kas ir 34, 29 un 25 gadus veci, notiesāti par dalību teroristiskā organizācijā. Tiesa norādīja, ka viņus vadījuši radikāli uzskati un viņi bija gatavi pastrādāt uzbrukums.

Visi pieci tadžiki ieradās Vācijā kā bēgļi.

Kopš 2019.gada viņi uzturēja sakarus ar augsta ranga "Islāma valsts" kaujinieku Afganistānā, kurš iepazīstināja viņus ar radikālo džihādistu ideoloģiju.

Ar "Islāma valsti" saistīti džihādisti pēdējos gados Vācijā ir pastrādājuši vairākus vardarbīgus uzbrukumus, no kuriem asiņainākais bija terorakts Ziemassvētku tirdziņā Berlīnē 2016.gada decembrī. Šajā teroraktā dzīvību zaudēja 12 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu