Tavas aknas ir tikai trīs gadus vecas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēka aknas paliek relatīvi jaunas pat tad, kad pārējais ķermenis ir novecojis. Vidēji šis orgāns visu cilvēka dzīvi paliek trīs gadus vecs.

Izmantojot matemātiskos modeļus un tehniku, ko dēvē par retrospektīvo radioaktīvā oglekļa datēšanas metodi, kad cilvēka šūnu vecums tiek noteikts, balstoties uz oglekļa izotopu līmeni, kas atmosfērā pieauga 20. gadsimtā notikušo kodolieroču testu laikā, zinātnieki atklājuši, ka aknu atjaunošanās netiek ietekmēta, cilvēkam novecojot.

Aknu atjaunošanās ir šī orgāna funkcionēšanas atslēga, jo aknas darbojas kā filtrs, kas aizvāc no cilvēka organisma toksiskās vielas. Šis process noārda aknas, tomēr, pateicoties aknu spējai atjaunoties, tās spēj funkcionēt visu cilvēka mūžu.

“Nav svarīgi, vai tev ir 20 vai 84 gadi, tavas aknas vienmēr paliek vidēji trīs gadus vecas,” izdevumam “Science Alert” stāstīja molekulārais biologs Olafs Bergmans.

Pētnieku komanda izanalizēja pēcnāves un biopsijas audu paraugus no vairāk nekā 50 indivīdiem, kas bija 20 līdz 84 gadus veci. Viņi atklāja, ka organisms saglabā stingru kontroli pār aknu masu visu cilvēka dzīvi.

Tas ir nozīmīgs atklājums par bioloģiskajiem mehānismiem, kas slēpjas aiz aknu darbības procesiem. Jo vairāk mēs zinām par kādu orgānu, jo labāk mēs varam saprast, kā saglabāt šī orgāna veselību.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell System”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu