ES piekāpjas Ungārijai; patriarham Kirilam nepiemēros sankcijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas patriarhs Kirils
Krievijas patriarhs Kirils Foto: Pavel Golovkin / AP

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien padevusies Ungārijas spiedienam un atteikusies no idejas piemērot sankcijas Krievu pareizticīgās baznīcas patriarham Kirilam, ziņo avoti diplomātu aprindās.

Šis kompromiss jaunajās ES sankcijās pret Krieviju šodien panākts ES valstu vēstnieku sanāksmē Luksemburgā.

Kirils, kurš ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina piekritējs, izteicis atbalstu Putina sāktajam karam Ukrainā. Savukārt Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš gan ir nosodījis Krievijas iebrukumu Ukrainā, ir pazīstams ar savām draudzīgajām attiecībām ar Putinu.

Kad Eiropas Komisija (EK) maija sākuma ierosināja sesto sankciju paketi, Ungārija iebilda pret Kirila iekļaušanu sankciju sarakstos. Tomēr ES samitā pirmdien, kurā tika panākta vienošanās par šīm sankcijām, jautājums par sankciju attiecināšanu uz Kirilu netika apspriests. Trešdien Ungārija paziņoja, ka iebilst pret sankciju piemērošanu Krievu pareizticīgās baznīcas patriarham.

Jau ziņots, ka ES samitā Briselē pirmdien tika panākta vienošanās par sesto sankciju paketi, kas paredz aizliegt Krievijas naftas importu ar tankkuģiem, taču šajā aizliegumā netika iekļauts naftas imports pa cauruļvadiem, ņemot vērā Ungārijas iebildumus. Jaunās sankcijas paredz arī atslēgt Krievijas lielāko banku "Sberbank" no starptautiskās maksājumu informācijas nodošanas sistēmas SWIFT, bloķēt vēl trīs Krievijas valsts raidorganizāciju saturu, kā arī papildināt sankciju sarakstu ar jaunām personām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu