Bijušais VP priekšnieks: pēc apšaudēm ASV skolā arī Latvijā vairāk uzmanības jāpievērš prevencijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apšaude ASV, Teksasā
Apšaude ASV, Teksasā Foto: AARON M. SPRECHER

Pēc masveida šaušanas skolā ASV arī Latvijā vajadzētu vairāk uzmanības pievērst prevencijai, atzina Valsts policijas (VP) koledžas pasniedzējs un bijušais VP priekšnieks Artis Velšs.

25.maijā 18 gadus vecs uzbrucējs nošāva 19 skolēnus pamatskolā ASV Teksasas štata Uvaldes pilsētā. Lai arī masveida šaušanas ASV jau ir ierasta parādība, Velšs uzskata, ka Latvijā nevajadzētu balstīties uz uzskatu, ka šādi notikumi norisinās tikai kaut kur tālumā.

Atgādinot par ASV valdošo liberālo legālo šaujamieroču apriti, Velšs, atsaucoties uz Federālā izlūkošanas biroja datiem, norādīja, ka pērn ASV noticis 61 masveida šaušanas gadījums, kuros nogalināti 103 cilvēki, bet 140 ievainoti. Salīdzinot ar 2020.gadu, šādu noziegumu skaits pieaudzis par 50%.

ASV 85% šāvēju vēl pirms uzbrukuma jau iepriekš bijušas novērotas kaut kādas uzvedības problēmas, bet tikai aptuveni 32% gadījumu bija ziņots policijai.

Latvijā saskaņā ar VP informāciju ir reģistrēti aptuveni 32 000 ieroču īpašnieku un reģistrēti aptuveni 73 000 ieroču. 85% ieroču ir medībām paredzētie. Velšs ir pārliecināts, ka šaujamieroču īpašnieku kontroli VP veic pietiekami efektīvi, tomēr arī Latvijā šādu uzbrukumu risks saglabājas.

Lai samazinātu šādu risku, nepieciešams vairāk uzmanības pievērst divām lietām. Pirmkārt, sabiedrībai vajadzētu vairāk ziņot par dažādām agresijas formām, incidentiem un tamlīdzīgi. Tas ir īpaši svarīgi pašreizējos ģeopolitiskajos, ekonomiskajos un pandēmijas apstākļos, kad sabiedrībā saglabājas spriedze.

Ja cilvēki redz vai paši sastopas ar agresijas izpausmes formām, to nedrīkst atstāt bez ievērības un ir jāziņo policijai. Policija ne tikai kontrolē ieroču īpašniekus, pievēršot uzmanību īpašnieku pastrādātajiem krimināla vai administratīva rakstura pārkāpumiem, bet arī uzskaita jebkāda veida izsaukumus. Pat ja ieroča īpašnieka agresīvā rīcībā nebūs saskatīts krimināla vai administratīva rakstura pārkāpums, viņa rīcība būs piefiksēta, skaidroja Velšs.

Tāpat arī skolēniem ir nepieciešams ziņot policijai, ja viņi sastopas ar vienaudžu agresīvām darbībām, jo var gadīties, ka kādam no skolēna vecākiem ir mājās ieroči. Policijas prakse jau pierādījusi, ka ir bijuši gadījumi, kad skolēni, piemēram, atnes uz skolu vecāka šaujamieroci, lai vienkārši palielītos.

Otrkārt, Velšs uzskata, ka ir nepieciešams atbildīgajām iestādēm plašāk skaidrot, kā cilvēkiem masveida pulcēšanās objektos uzvesties, ja noticis uzbrukums. LETA pārliecinājās, ka Valsts drošības dienesta (VDD) mājaslapas sadaļā "Informatīvi materiāli" ir vienkāršā veidā ar attēlu izskaidrots, kā rīkoties terorakta gadījumā.

Šajā materiālā skaidrots, ka jāpievērš uzmanība dzīvojamo ēku un ielu izvietojumam, kurās cilvēki bieži uzturas. Tāpat jāpievērš uzmanība evakuācijas izejām un telpām, kurās iespējams patverties. "Esi vērīgs, atrodoties vietās, kur pulcējas daudz cilvēku - stacijās, sabiedriskajā transportā, masu pasākumos, tirdzniecības centros, kinoteātros un citur," teikts materiālā.

Ja noticis terorakts, VDD iesaka savu rīcību balstīt uz trīs principiem - bēdz, slēpies, ziņo. Ja nav iespējas nokļūt drošībā, VDD iesaka aizslēgt durvis, nosprostot ieeju, būt klusam, izslēgt gaismu un elektroierīces, kas rada troksni.

Jau ziņots, ka 24.maijā 18 gadus vecs uzbrucējs otrdien nošāva 19 skolēnus pamatskolā ASV Teksasas štata Uvaldes pilsētā.

Telekanāli CNN un NBC, atsaucoties uz amatpersonu teikto, vēstīja, ka uzbrucējs Salvadors Ramoss vispirms sašāvis savu 66 gadus veco vecmāmiņu, kas kritiskā stāvoklī nogādāta slimnīcā, bet pēc tam aizbraucis uz Robas pamatskolu, iegājis tajā ar šauteni un pistoli un, ejot no klases uz klasi, šāvis uz bērniem.

Uzbrucēju, kurš bija vietējais iedzīvotājs un ASV pilsonis, nošāvuši policisti, kas ieradušies notikuma vietā.

Šis ir upuru skaita ziņā traģiskākais incidents ASV skolās kopš 2012.gadā notikušās apšaudes Konektikutas štata Sendihukas skolā, kurā tika nogalināti 20 bērni un seši skolas darbinieki.

Prezidents Džo Baidens uzrunā televīzijā aicinājis pastiprināt ieroču kontroli un vērsties pret ieroču lobiju.

Vienlaikus pēdējos gados šaujamieroču lietošanas gadījumi ar traģiskām sekām notikuši arī Latvijai tuvās valstīs - Somijā, Krievijā, Igaunijā. Piemēram, 2014.gadā jaunietis Igaunijā bija paņēmi tēva revolveri un skolā nogalināja vācu valodas skolotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu