Čornobiļas “zudušie ieraksti” atklāj jaunas detaļas par notikumiem pirms un pēc katastrofas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kadrs no seriāla
Kadrs no seriāla Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Nāve, iznīcība un slimības, kas sekoja pēc Čornobiļas AES katastrofas pirms 36 gadiem, tika iemūžinātas video, kas plašākas sabiedrības acīm bija slēpti desmitiem gadu ilgi. Tagad iepriekš nezināmie dzīvesstāsti un notikumi beidzot ieraudzījuši dienas gaismu.

ASV televīzijas kanāls HBO nupat publicējis savas jaunās filmas “Čornobiļa: zudušie ieraksti” (Chernobyl: The Lost Tapes) kacekli. Filmā sniegts vēl nebijis ieskats tajā, kas notika Ukrainā pēc Čornobiļas AES katastrofas 1986. gada 26. aprīlī.

Ilgi zudušajos ierakstos iemūžinātie cilvēki stāsta par dzīvi pirms katastrofas un parāda, kā tā mainījās pēc tās.

“Viss tika dokumentēts,” kaceklī saka viens no lieciniekiem. Tiesa, Padomju Savienības labākajās tradīcijās daudzi dokumenti un detaļas par potenciālajām briesmām tika slēptas – pat no tiem cilvēkiem, kurus nosūtīja “likvidēt” katastrofas sekas un palīdzēt slēpt patiesību par negadījumu.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Patiesā informācija netika sniegta nedz cilvēkiem, kas dzīvoja Čornobiļā un tās apkārtnē, nedz strādniekiem, kuru uzdevums bija tikt galā ar sprādziena sekām. Nevienam nebija ne jausmas, cik dzīvībai bīstami apstākļi tur valda. Tomēr, kad aizvien vairāk cilvēku, kas bija pakļauti radiācijai, saslima vai nomira, cilvēku uzticība Padomju Savienībai sāka zust.

Čornobiļas kodolreaktora sprādzienā un īsi pēc tā bojā gāja divi kodolreaktora darbinieki un vēl 29 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija ugunsdzēsēji, kas cīnījās ar liesmām. Nākamo gadu laikā starp ukraiņu bērniem par 90% pieauga saslimstība ar vēzi. 2006. gada ziņojumā vēstīts, ka no slimībām, kas saistītas ar Čornobiļas katastrofā izdalīto radiāciju, Ukrainā, Baltkrievijā un Krievijā miruši aptuveni 93 tūkstoši cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu