Turcija un Krievija vienojušās par kuģošanu Melnajā jūrā, informē avoti

LETA/BLOOMBERG
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: ADEM ALTAN / AFP

Turcija un Krievija panākušas provizorisku vienošanos par to, lai varētu tikt atsākta Ukrainas lauksaimniecības produktu pārvadāšana kuģos Melnajā jūrā, tomēr Kijiva uz ierosināto vienošanos raugās skeptiski, vēsta avoti, kas informēti par diskusiju gaitu.

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana valdība piedāvājusi militāru palīdzību, lai atbrīvotu no mīnām Odesas piekrasti un eskortētu labības kuģus, bet Ukraina vēl plānu nav atbalstījusi, bažījoties, ka līdz ar aizsardzības bruņojuma aizvākšanu vitāli svarīgā osta paliks neaizsargāta pret Krievijas uzbrukumu, stāsta avoti.

Turcija cer, ka ar ANO atbalstu iniciatīvai šīs bažas tiks kliedētas.

Trešdien Ankarā uz sarunām par plānu gaida ierodamies Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

"Es uzskatu, ka mūsu militārpersonas var vienoties par vislabāko veidu, kā to organizēt, lai kuģi var izbraukt caur šiem mīnu laukiem, kas ir jāattīra," žurnālistiem pirmdien preses konferencē Maskavā izteicies Lavrovs.

Nav skaidrs, vai arī Ukraina nosūtīs savu pārstāvi.

"Izsakoties priekšlaikus par vienošanās panākšanu, Krievija cenšas vainu par piegāžu izjaukšanu novelt uz Ukrainu," ziņu aģentūrai "Bloomberg" īsziņā norādījis Ukrainas ekonomikas ministra vietnieks Tarass Kačka. "Tomēr fakts paliek fakts, ka pārtikas krīzi mākslīgi izraisījusi Krievija un tikai Krievija."

Krievijas iebrukuma rezultātā pārtraukta labības un citu lauksaimniecības produktu izvešana no Ukrainas ar kuģiem pa jūras ceļu, kas raisa bažas par iespējamu pārtikas trūkumu tradicionālajos tirgos.

Maskava noliedz vainu pārtikas eksporta traucēšanā un pieprasa mazināt Eiropas un ASV sankcijas, kas nosaka ierobežojumus Maskavas pārtikas produktu un minerālmēslu eksportam.

Krievijas-Turcijas plānā varētu būt paredzēta mīnu aizvākšana no Odesas piekrastes un drošas kuģošanas garantijas Melnajā jūrā ANO pārraudzībā, skaidro avoti.

Turcija varētu izveidot Stambulā centru, no kura kuģu kustība tiktu uzraudzīta un koordinēta.

Ukraina tiešajās sarunās nav piedalījusies.

Krievija arī pieprasījusi tiesības pārbaudīt, vai uz kuģiem, kas dodas uz Ukrainu, nav ieroču.

Šo prasību Ukrainai noraidījusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu