Rīgā no jūlija sākuma pieaugs maksa par nešķiroto atkritumu izvešanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atkritumu šķirošanas konteineri pie mājām Kaņieru ielā.
Atkritumu šķirošanas konteineri pie mājām Kaņieru ielā. Foto: Īriss Sviklis/LETA

Rīgā no jūlija sākuma pieaugs maksa par nešķiroto atkritumu izvešanu, šodien, 8. jūnijā, nolēma Rīgas dome.

Kā informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde, nešķiroto atkritumu izvešanas tarifi pieaugs degvielas cenas pieauguma, inflācijas un Atkritumu apsaimniekošanas likuma grozījumu dēļ. Šie grozījumi paredz, ka līdz gada beigām pašvaldībai un tās izvēlētajam sadzīves atkritumu apsaimniekotājam jāveic grozījumi līgumos par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu attiecībā uz nešķiroto sadzīves atkritumu un bioloģisko atkritumu maksas apmēru.

Saskaņā ar likumu, maksu par dalīti savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu pašvaldība nosaka 80% apmērā no nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas un šķirot bioloģiskos atkritumus būs izdevīgāk - divās atkritumu apsaimniekošanas zonās bioloģiski noārdāmo atkritumu tarifi samazināsies.

Savukārt pirmajā un otrajā atkritumu apsaimniekošanas zonā, kuru apsaimnieko SIA "Clean R", sadzīves atkritumu apglabāšanas izmaksas mainās arī saistībā ar atkritumu tilpuma un masas pieaugumu.

Kā informē Rīgas dome, pirmajā atkritumu apsaimniekošanas zonā, kur atkritumu izvešanu nodrošina "Clean R", nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanas tarifs no 23,24 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pieaugs līdz 25,74 eiro par kubikmetru jeb par nepilniem 10,8%.

Savukārt šķiroto bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešanas tarifs no 20,40 eiro par kubikmetru pieaugs līdz 20,49 eiro par kubikmetru bez PVN jeb par 0,4%.

Otrajā atkritumu apsaimniekošanas zonā, kur atkritumu izvešanu arī nodrošina "Clean R", tarifs par nešķiroto atkritumu izvešanu pieaugs no 23,53 eiro par kubikmetru līdz 26,04 eiro par kubikmetru jeb 10,7%.

Šķiroto bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešanas tarifs šajā zonā no 20,72 eiro par kubikmetru pieaugs līdz 20,85 eiro par kubikmetru bez PVN jeb par 0,6%.

Trešajā atkritumu apsaimniekošanas zonā, kur atkritumu izvešanu nodrošina uzņēmums "Lautus Vide", nešķirotu atkritumu izvešanas tarifs no 21,55 eiro par kubikmetru bez PVN pieaugs līdz 22,41 eiro par kubikmetru jeb par nepilniem 4%.

Savukārt par šķirotu bioloģiski noārdāmu atkritumu izvešanu tarifs no 19,59 eiro par kubikmetru bez PVN samazināsies līdz 17,98 eiro par kubikmetru jeb par 8,2%.

Savukārt ceturtajā atkritumu apsaimniekošanas zonā, kur atkritumu izvešanu nodrošina uzņēmums "Eco Baltia Vide", tarifs par nešķiroto atkritumu izvešanu no 24,25 eiro par kubikmetru pieaugs līdz 25,16 eiro par kubikmetru jeb par nepilniem 3,8%

Šķiroto bioloģisko noārdāmo atkritumu izvešanu tarifs šajā zonā no 23,37 eiro par kubikmetru bez PVN, samazināsies līdz 20,26 eiro par kubikmetru jeb par 13,3%.

Nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu veido pašvaldības lēmumā apstiprinātā maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos

Rīgas pašvaldība atgādina, ka iepakojuma un stikla taras konteineru uzstādīšana un šo dalīti vākto atkritumu izvešana ir bez maksas, pretēji sadzīves atkritumu konteinera izvešanai, par ko iedzīvotājiem jāmaksā. Katrs lielais iepakojuma konteiners, kas 2022.gadā būs sašķirots pareizi un tiks izvests kā iepakojuma konteiners, var samazināt mājas atkritumu apsaimniekošanas izdevumus līdz pat 35%.

Šķirojot vieglo iepakojumu un stikla taru, kopumā rīdzinieki 2021.gadā ir ietaupījuši 9,5 miljonus eiro - tā ir nauda, ko iedzīvotāji būtu samaksājuši, ja šķirotie atkritumi būtu izvesti un apsaimniekoti kā sadzīves atkritumi. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, papildus ir ietaupīti 1,5 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu