Pirmais Eiropas čempionāts kroketā sievietēm norisināsies Latvijā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šogad, no 30. jūnija līdz 3. jūlijam, norisināsies Eiropas vēsturē pirmais Eiropas golfa kroketa (GC) čempionāts sievietēm. Čempionātu rīko Latvijas Kroketa federācija sadarbībā ar Pasaules Kroketa federāciju (World Croquet federation). Spēles tiks aizvadītas kopumā uz 4 kroketa laukumiem Ikšķiles kroketa klubā (IKK) un SIG-LIG kroketa klubā Siguldā.

Čempionātā, kurš tiks rīkots Latvijā, piedalīsies 28 spēlētājas, kuru saraksts un reitingi tiks publicēti jau jūnijā. Dalībnieces pārstāvēs 7 valstis – Angliju, Īriju, Vāciju, Spāniju, Zviedriju, Šveici un Latviju.

Pirmais Eiropas kroketa čempionāts tika aizvadīts 1870. gadā. Savukārt 1900. gadā sporta veids tika iekļauts Olimpiskajās spēlēs Parīzē, kurās piedalījās arī sievietes. Kroketu pasaulē spēlē 30 valstīs, un parasti turnīros vienotā disciplīnā piedalās gan vīrieši, gan sievietes. Līdz šim sievietes atsevišķi savā starpā varēja mēroties spēkiem tikai Pasaules čempionātā sievietēm.

Latvijā pirmais kroketa klubs tika dibināts 2009. gadā. Pašlaik Latvijā darbojas 4 klubi, no kuriem publiski pieejami laukumi ir IKK un SIG-LIG klubos. IKK kluba 3 laukumi tika atklāti pagājušajā gadā, un tajos jau aizvadītajā rudenī norisinājās starptautiskās GC kroketa sacensības “Baltic Open”. Savukārt Siguldas SIG-LIG klubam, kurš darbojas jau kopš 2010.gada, ir 1 laukums. Visu tā pastāvēšanas laiku klubs ir uzņēmis gan starptautiska, gan vietēja mēroga sacensības kā “Baltic Open” un Latvijas čempionātus. Latvijas čempionāts sievietēm GC kroketā norisinās kopš 2017. gada.

Ir divi kroketa veidi, ko Pasaules Kroketa federācija un Latvijas Kroketa federācija atbalsta kā sporta veidus, - Golfa krokets un Asociācijas krokets.

Foto: Publicitātes foto

Golfa krokets ir demokrātiskākā un populārākā spēles versija. GC kroketā ir nepieciešama precizitāte un taktika, tā ir dinamiska un krietni ātrāka spēle, spēles pamati ir ātri apgūstami, un iesācēji spēlēt var sākt pēc īsas ievadinstruktāžas. Šajā spēles versijā katram spēlētājam ir divas bumbas, un spēlētāji cīnās savā starpā, lai izietu pirmie cauri noteiktam skaitam vārtiņu. Spēlētāji gājienus izdara pamīšus.

Foto: Publicitātes foto

Asociācijas krokets ir krietni sarežģītāka spēle, kur līdzīgi, kā snukerā, spēlētājs izdara sitienus un veido kombinācijas, lai ar savām bumbām izietu cauri visiem vārtiņiem, līdz pieļauj kļūdu. Meistarīgi spēlētāji partiju var pabeigt vienā piegājienā apmēram stundas laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu