Vasarā pieaug EVAK karšu pieprasījums

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga".
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga". Foto: Zane Bitere/LETA

Sākoties ceļojumu un atvaļinājumu laikam, pieaug pieprasījums pēc Eiropas veselības apdrošināšanas kartēm jeb EVAK kartēm, portālam TVNET pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Ginta Ozoliņa.

"Pieprasījuma pieaugums pēc EVAK kartēm vērojams vasaras mēnešos, kas skaidrojams ar atvaļinājumu un ceļojumu laiku, kā arī jāņem vērā Covid-19 augstākas izplatības laiks, kad pieprasījums EVAK karšu saņemšanai bija mazāks," skaidroja NVD pārstāve.

Viņa informēja, ka šobrīd EVAK iespējams saņemt tajā pašā dienā, ierodoties NVD Klientu apkalpošanas centrā ar iepriekšēju pierakstu. EVAK karti var pasūtīt arī elektroniski, bet tādā gadījumā, kā norādīja Ozoliņa, gaidīšanas laiks ir aptuveni divas nedēļas.

Kā liecina NVD dati, pērnā gada jūnijā kopumā tika izsniegtas 8791 karte, jūlijā - 11759, bet augustā - 15323 kartes. Savukārt šogad, laika posmā no janvāra līdz aprīlim, kopumā izsniegtas 47260 EVAK kartes. 

NVD mājaslapā teikts, ka, Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK (angļu valodā - European Health Insurance Card) ir plastikāta karte, kas apliecina, ka persona ir Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts (Īslandes, Norvēģijas, Lihtenšteinas) vai Šveices Konfederācijas iedzīvotājs (turpmāk - Dalībvalsts) un savā valstī ir sociāli apdrošināts. Īslaicīgi uzturoties citā Dalībvalstī, EVAK apliecina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu