Kāpēc karstums tik ļoti nogurdina?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pēc dienas, kas pavadīta, peldoties ezerā, spēlējot pludmales volejbolu vai piedaloties citās fiziskās aktivitātēs, mēs pašsaprotami jūtamies noguruši. Tomēr pēc dienas, kas pavadīta, laiskojoties saulītē, mēs jūtamies tikpat noguruši. Kāpēc tā?

Kā skaidrots zinātnes izdevumā “Live Science”, patiesībā, kamēr tavs prāts laiskā vasaras dienā atpūšas, tavs organisms smagi strādā, cenšoties saglabāt normālu ķermeņa temperatūru. Proti, brīdī, kad apkārtējā temperatūra ir augsta, organismam jāpieliek lielākas pūles, lai ķermeņa iekšējo temperatūru saglabātu normālā līmenī.

Viens no veidiem, kā organisms sevi atdzesē, ir asinsvadu paplašināšana jeb vazodilatācija. Tas ne tikai palielina asins plūsmu, bet arī palīdz asinīm nonākt tuvāk ādai, caur kuru tās var atdot ievērojamu daudzumu liekā siltuma. Tieši tāpēc karstumā mēs kļūstam sārti.

Arī svīšana ir mums labi zināms organisma atdzesēšanas mehānisms, kas arī pieprasa zināmas pūles. Tajā brīdī palielinās vielmaiņas un sirdsdarbības ātrums, kas dedzina tavu enerģiju un var likt organismam atūdeņoties.

“Līdz ar šķidruma zudumu tiek zaudēti arī nozīmīgi sāļi un tādi elektrolīti kā kālijs, kalcijs un magnijs, kas beigu beigās arī var likt tev justies nogurušam,” izdevumam “Cosmopolitan” skaidroja ārste Emē Brame.

Kā izvairīties no karstuma izraisīta noguruma? Pavisam vienkārši – uzturies ēnainās vietās, peldies vai ej vēsā dušā un dzer daudz ūdens. Karstā laikā augļi un dārzeņi būs lieliska uzkoda. Arī apģērbu izvēlies vaļīgu un elpojošu, lai palīdzētu ķermenim atbrīvoties no iespējami lielāka daudzuma liekā siltuma.

Cerēsim, ka jau drīz pienāks siltās dienas un mēs beidzot varēsim ņemt vērā visu augstāk minēto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu