Marsa zondes negaidītais, bet ilglaicīgais līdzbraucējs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech

Darbošanās uz Marsa NASA zondei “Perseverance” ir visai vientulīga padarīšana, tāpēc negaidītais līdzbraucējs, “stopētājs Marsa akmens”, kas iesprūdis vienā no zondes riteņiem, zondei varētu būt mierinošs simbolisks draugs. Patiesi, tas nekādā veidā nekaitē zinātnisko misiju veikšanai un ir vien maznozīmīga problēma – kā sīks akmentiņš tavā kurpē.

Akmens zondes priekšējā kreisajā ritenī nonāca jau 4. februārī un kopā ar zondi pa Marsa virsmu vizinās līdz pat šai dienai. Tiesa, drīz pašgājējs sāks augšupceļu pa vienu no Džezero krātera stāvajām malām, tāpēc gaidāms, ka akmens kādā brīdī zondes riteni atstās.

Kad tas notiks, akmens būs nonācis pilnīgi cita veida akmeņu vidū, kuru izcelsme atšķirībā no zondes līdzbraucēja nav vulkāniska.

Foto: NASA/JPL-Caltech

“Mēs varētu pamatīgi samulsināt nākotnes Marsa ģeologus, kas atradīs šo akmeni ne savā vietā,” jokoja kāds NASA zinātnieks.

Nav noslēpums, ka misijas laikā, zondes “Perseverance” riteņos jau iepriekš ir iesprūduši sīki akmeņi, tiesa, pēc dažām dienām vai nedēļām tie zondi atstājuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu