Bieži murgi varētu būt agrīna Pārkinsona slimības pazīme

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka bieži murgi vecāka gadu gājuma vīriešiem varētu liecināt par sākušos Pārkinsona slimību.

Nejauki sapņi jau sen tiek saistīti ar neiroloģiskām slimībām – īpaši vīriešu vidū. Tiesa, šis ir pirmais pētījums, kurā pētīts, vai šie simptomi varētu brīdināt par Pārkinsona slimības tuvošanos.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “EclinicalMedicine”, pētnieki aptvēra 3818 pieaugušus vīriešus 12 gadu ilgā laika posmā. Izrādījās, ka tie vīrieši, kuri ziņoja par biežiem murgiem, bija divas reizes lielāka Pārkinsona slimības riska priekšā nekā pārējie. Jāpiemin arī, ka lielākā daļa diagnožu tika noteikti pirmo piecu pētījuma gadu laikā.

Rezultāti liecina, ka ārstiem būtu jāiztaujā savi vecākie pacienti par viņu sapņiem, lai nepalaistu garām Pārkinsona slimības pirmās pazīmes. Tas varētu laicīgi veikt tālākās darbības, lai novērstu citus Pārkinsona slimības fiziskos simptomus, piemēram, trīci, lēnīgumu un stīvumu.

Viena no lielākajām problēmām, kas saistīta ar Pārkinsona slimību, ir tāda, ka to reti izdodas pietiekoši laicīgi diagnosticēt. Līdz mirklim, kad cilvēki ir sapratuši, ka viņiem varētu būt šī slimība, tie jau daļā smadzeņu stumbra zaudējuši 60 līdz 80 procentus dopamīna neironu.

Iepriekšējos pētījumos turklāt ir parādīts, ka pacientiem, kuri cieš no murgiem, Pārkinsona slimība var attīstīties ātrāk nekā citiem.

Saikne starp miegu un Pārkinsona slimību tiek pētīta jau vairākus gadus. Aptuveni ceturtā daļa Pārkinsona slimības pacientu diagnozes veikšanas brīdī ziņojuši par nepatīkamiem sapņiem, savukārt vairāki pacienti ziņojuši, ka murgi viņus mocījuši līdz pat desmit gadiem pirms slimības diagnosticēšanas.

Tiesa, joprojām nav skaidrs, vai murgi ir Pārkinsona slimības blakusparādība vai prodroms - stāvoklis, kas liecina par slimības iestāšanos, sākšanos, agrīns simptoms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu