Deputātiem noteikto Covid-19 ierobežojumu dēļ Inguna Rībena zaudējusi 60% no marta algas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
13.Saeimas deputāte Inguna Rībena nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 13.Saeimas pirmās sēdes laikā.
13.Saeimas deputāte Inguna Rībena nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 13.Saeimas pirmās sēdes laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saistībā ar prasību Saeimas deputātiem būt vakcinētiem pret Covid-19, lai piedalītos likumdevēja darbā, parlamenta deputātei Ingunai Rībenai martā nebija ļauts piedalīties trīs parlamenta sēdēs.

Rībenai par trīs martā neapmeklētām Saeimas sēdēm atvilks 60% no mēnešalgas, šādu Saeimas Prezidija lēmumu aģentūrai LETA apstiprināja parlamenta Preses dienestā.

Politiķe aģentūrai LETA skaidroja, ka attiecīgās sēdes viņai nebija ļauts apmeklēt, jo viņai bija beidzies Covid-19 pārslimošanas sertifikāts, bet "antivielu augsto rādītāju dēļ" viņa nolēma nevakcinēties.

Deputātei algas atvilkums piemērots par 17.marta, 24.marta un 31.marta sēžu kavēšanu, liecina Prezidija darba kārtības materiāli.

Tolaik bija spēkā likums "Par pagaidu papildu prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas noteica, ka nevakcinētiem deputātiem, kuriem nav tiesības piedalīties Saeimas darbā, tiek pārtraukta mēnešalgas izmaksa.

Rībena pastāstīja, ka viņas Covid-19 pārslimošanas sertifikāta, ar kuru varēja piedalīties sēdēs, derīguma termiņš noslēdzās 13.martā. Tuvojoties minētajam datumam, deputātes Covid-19 antivielu analīzes uzrādījušas ļoti augstu līmeni, piemēram, vienā kategorijā tās esot vairāk nekā 30 reizes pārsniegušas vēlamo rezultātu, apgalvoja politiķe.

Vairāki ārsti "ar autoritāti Latvijā" Rībenai esot uzsvēruši, ka šādā situācijā nevajagot mazināt dabīgo imunitāti ar vakcinēšanos. Politiķe pauda, ka nekur citur Eiropā parlamenti nav aizlieguši parlamentāriešiem strādāt pat attālināti. Deputāte uzskata, ka ir nepamatoti sodīta dubultā - gan ar aizliegumu piedalīties Saeimas darbā, gan ar algas atvilkumu.

Politiķe arī norādīja, - ja viņas situācijā alga tika atvilkta, tad citā situācijā deputātam Didzim Šmitam (LZP) par savu lēmumu nepiedalīties attālinātās sēdēs alga saglabājās.

Kā ziņots, Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu un izvērtēs uz laiku ieviesto prasību Saeimas deputātiem vakcinēties pret Covid-19, aģentūru LETA informēja ST. Lieta ir ierosināta pēc 13.Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko konstitucionālās sūdzības.

Atbilstoši minētajam likumam par pagaidu papildu prasībām Saeimas deputātu darbam no 2021.gada 15.novembra Saeimas darbā bija tiesīgi piedalīties tikai deputāti, kas uzrādīja sadarbspējīgus Covid-19 sertifikātus, kas apliecināja vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāti, kas saņēmuši medicīnas speciālistu atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījuši sadarbspējīgu sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu. Apstrīdētā norma bija spēkā līdz šī gada 31.martam.

Jau vēstīts, ka epidemioloģijas jomas eksperti pērn skaidroja, ka Covid-19 antivielu rādītājs Latvijā netiek izmantots drošības sertifikātu izsniegšanai, jo antivielu līmenis neļauj droši noteikt cilvēka aizsardzības līmeni pret saslimšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu