Žurkas ar mugursomiņām apmāca glābt zemestrīcēs cietušos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: www.twitter.com

Zinātnieki projekta “Hero Rats Project” ietvaros ir apmācījuši žurkas, lai tās, pateicoties savam nelielajam augumam un izveicībai, palīdzētu zemestrīcēs cietušajiem.

Kādam, kurš ir iestrēdzis gruvešos pēc zemestrīces, ieraudzīt žurku varētu nebūt pats patīkamākais piedzīvojums.

Taču zinātnieki ir atraduši veidu, kā žurkas var kļūt par daļu no glābēju komandas, īpašā mugursomā pārnēsājot mikrofonus un palīdzot zem gruvešiem atrast cietušos.

Eksperimenta vadītāja Donna Kīna portālam “Newsweek” pavēstīja, ka žurkas spēj īpaši pielāgoties sarežģītiem apstākļiem un maršrutiem, kuros cilvēkam nav piekļuves, kļūstot par neaizvietojamu glābšanas komandas dalībnieku.

Glābējiem tagad būs jauni palīgi – žurciņas ar īpaši aprīkotām mugursomām
Glābējiem tagad būs jauni palīgi – žurciņas ar īpaši aprīkotām mugursomām Foto: www.twitter.com

Tanzānijā mītošā pētniece līdz šim apmācījusi septiņas žurkas, kas, sekojot skaņas signāliem, dodas uzmeklēt cietušos un pēc vēl viena signāla došanas atgriežas “bāzē”.

Šajās mini-mugursomiņās ievietota video kamera, mikrofons un lokācijas noteikšanas ierīce.

Kolīdz žurka sasniedz cietušo, šis cilvēks, izmantojot piestiprināto mikrofonu, var nodot svarīgu informāciju pārējai glābšanas komandai.

Pretēji izplatītam stereotipam par žurku kā dažādu bīstamu infekciju pārnēsātāju šīs “glābējžurciņas” patiesībā ir ļoti apkoptas, tīrīgas un sabiedriskas.

Donna Kīna kopā ar "kolēģi"
Donna Kīna kopā ar "kolēģi" Foto: www.twitter.com

Saskaņā ar pētnieces sacīto vietnei “Newsweek” kopumā 170 žurkas tika apmācītas dažādiem sīkiem uzdevumiem, ieskaitot dažādu sprāgstvielu uziešanu, ar ožu identificējot potenciālās tuberkulozes slimnieku uzturēšanās vietas, bet minētās septiņas žurkas saviem uzdevumiem tika apmācītas divu nedēļu laikā.

Kaut arī pagaidām ir veikti tikai testa glābšanas darbi, jau drīz žurkas dosies uz Turciju, lai pie pirmās iespējas palīdzētu īstās glābšanas misijās sadarbībā ar vietējām organizācijām.

Cilvēks, kurš iesprostots gruvešos zemestrīces laikā, parasti var izdzīvot no pāris dienām līdz pāris nedēļām atkarībā no tā, cik daudz skābekļa pieejams notikuma vietā, vai ir pieejams ūdens un vai cietušais guvis nopietnus ievainojumus.

Jau ziņots, ka Haiti zemestrīces laikā kāds vīrietis izdzīvojis vairākas nedēļas, iztiekot no notekūdeņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu