ECT lēmums aptur Lielbritānijas pirmo izraidīto nelegālo imigrantu reisu uz Ruandu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pirmais avioreiss, ar kuru bija paredzēts nogādāt Ruandā pirmo nelegālo imigrantu partiju no Lielbritānijas, otrdien tika atcelts pēc Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmuma.

Lielbritānija ir noslēgusi ar Ruandu vienošanos par nelegālo imigrantu nosūtīšanu uz Ruandu apmaiņā pret finansiālo atlīdzību. Sākotnēji Ruanda saņems 120 miljonus mārciņu (aptuveni 140 miljonus eiro), bet turpmākie maksājumi būs atkarīgi no deportēto skaita.

Sākotnēji ar otrdienas reisu bija paredzēts nogādāt Ruandā 130 nelegālos imigrantus, taču dažādu tiesvedību rezultātā ar šo reisu izraidāmo skaits saruka līdz septiņiem. Pēc ECT lēmuma, kas tika pieņemts pēdējā brīdī, šis reiss otrdienas vakarā tika atcelts.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela sacīja, ka ir vīlusies par to, ka "juridisku izaicinājumu un pēdējā brīža pretenziju" dēļ lidmašīna nevarēja doties ceļā, bet solīja turpināt asi kritizēto britu valdības politiku pret nelegālajiem imigrantiem.

"Mēs netiksim atturēti. Mūsu juridiskā komanda izskata katru lēmumu, kas pieņemts par šo reisu, un tagad sākas gatavošanās nākamajam reisam," sacīja ministre.

ECT nolēma, ka vismaz vienam no šiem patvēruma meklētājiem, kurš ir Irākas pilsonis, jāpaliek Lielbritānijā, jo neesot nekādu garantiju viņa juridiskajai nākotnei Ruandā.

Patela nosauca ECT iejaukšanos par "ļoti pārsteidzošu" un solīja, ka "daudzi no tiem, kas tika noņemti no šī reisa, tiks ievietoti nākamajā".

Reisa atcelšana ir nepatīkama Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona valdībai, jo ārlietu ministre Liza Trasa bija uzstājusi, ka lidmašīna uz Ruandas galvaspilsētu Kigali izlidos neatkarīgi no tā, cik cilvēku būs lidmašīnā.

Valdība ir norādījusi, ka šāda deportāciju stratēģija sagraus cilvēku kontrabandas tīklus un samazinās nelegālo imigrantu plūsmu pār Lamanšu.

Kopš aprīļa, šķērsojot Lamanšu, Lielbritānijā ieradušies jau vairāk nekā 3500 nelegālo imigrantu, bet kopš gada sākuma - vairāk nekā 10 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu