Pabeidz uzstādīt lielāko vēja ģeneratoru parku Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Igaunijas atjaunojamās enerģijas ražotājs "Utilitas" ir pabeidzis Tārgales vēja ģeneratoru parka uzstādīšanu Ventspils reģionā Latvijā. Vēja turbīnu testēšana notiks vasarā, un rudenī plānots, ka parks sāks darboties ar pilnu jaudu.

“Energoapgādes drošības strauja nostiprināšana Eiropai kopumā ir svarīgāka nekā jebkad agrāk. Vēja enerģijai Baltijas reģionā ir liels potenciāls, un tās attīstība ir vienlīdz svarīga, lai sasniegtu klimata mērķus un nodrošinātu energoapgādes drošību,” sacīja "Utilitas Wind" valdes loceklis Rene Tammists.

Tārgales vēja ģeneratoru parkā tika uzstādītas 14 vēja turbīnas ar katras jaudu 4,2 MW un kopā 58.8 MW.

Kopējais paredzamais vēja ģeneratoru parka gada ražošanas apjoms būs 155 GWh, kas ir pietiekami, lai apmierinātu vairāk nekā 50 000 mājsaimniecību gada enerģijas vajadzības, padarot šo parku par lielāko vēja ģeneratoru parku Latvijā.

Vēja turbīnas piegādās pasaulē vadošais vēja turbīnu ražotājs "Vestas", un to galu augstums būs 152 metri.

Ieguldījumu kopējās izmaksas ir 70 miljoni eiro.

Projekta galvenais būvuzņēmējs bija būvniecības uzņēmums "OÜ Nordecon Betoon" sadarbībā ar "Verston OÜ" un "AS Connecto Eesti", kā arī tika iesaistīti vairāki vietējie uzņēmumi un apakšuzņēmēji.

"Utilitas Wind" pavasarī iegādājās arī vienu no lielākajām strādājošajām vēja elektrostacijām Latvijā - Grobiņas vēja parku ar 33 vēja turbīnām un kopējo jaudu 20 MW.

Uzņēmuma mērķis ir paplašināt savu ražošanas portfeli visā reģionā, sadarbojoties ar valsti, vietējām iestādēm, kopienām, zemes īpašniekiem un citām ieinteresētajām personām.

Igaunijā "Utilitas" attīsta gan jūras, gan sauszemes vēja ģeneratoru parkus, un sagaidāms, ka pirmie sauszemes vēja ģeneratoru parku būve tiks sākta jau šogad.

Plānotajam jūras vēja ģeneratoru parkam Sāre-Livi Baltijas jūrā ir sākta būvatļaujas izsniegšanas procedūra un ietekmes uz vidi novērtējums.

Jūras vēja ģeneratoru parka projektēšana un būvniecība notiks no 2025. līdz 2027. gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu