Saeima aizliedz partijām vērsties pret Latviju un citām demokrātiskām valstīm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reinis Inkēns, Saeima

Saeima ceturtdien, 16. jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Politisko partiju likumā, kas nosaka, ka partijām savā darbībā būs aizliegts vērsties pret Latvijas vai citu demokrātisku valstu neatkarību un teritoriālo nedalāmību.

Grozījumu sākotnējo versiju iesniedza Nacionālās apvienības deputāti Edvīns Šnore, Raivis Dzintars, Ritvars Jansons, Jānis Dombrava un Janīna Kursīte-Pakule. Likums uzlabots, atbalstot arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas, Tieslietu ministrijas un deputāta Māra Možvillo (PCL) priekšlikumus.

Partijai savā darbībā būs aizliegts vērsties pret Latvijas vai citu demokrātisku valstu neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt vai izplatīt priekšlikumus par Latvijas vai citas demokrātiskas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus, ja to nepildīšana apdraud valsts drošību, sabiedrisko drošību vai kārtību, sludināt vardarbību vai terorismu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju, propagandēt karu, veikt darbības, kas vērstas uz nacionālā, etniskā, rasu, reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, slavēt vai aicināt izdarīt noziedzīgus nodarījumus.

Tāpat partijām būs aizliegts sniegt atbalstu, lai palīdzētu graut vai apdraudēt demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu. Partijām būs aizliegts sniegt arī arī informatīvu (propagandas), personām vai valstīm minēto darbību veikšanai.

Ja valsts drošības iestāde konstatēs pazīmes, kas liecina par kādu no minētajiem pārkāpumu vai partijas prettiesiskas darbības iespējamību, kas vērsta pret valsts drošību vai var tai kaitēt, vai citādi ir pretrunā ar Satversmi, valsts drošības iestāde vai prokuratūra brīdina partiju par nepieļaujamību veikt šādas darbības.

Atbilstoši konstatētā pārkāpuma būtībai iestāde, kura konstatējusi pārkāpumu, noteiks termiņu pārkāpuma novēršanai, kas ir ne mazāks par 15 dienām un ne ilgāks par sešiem mēnešiem, vai uzdos normatīvajiem aktiem neatbilstošo rīcību pārtraukt nekavējoties.

Ja partijas darbība būs pretrunā ar Satversmi, likumiem vai citiem normatīvajiem aktiem, tā apdraudēs valsts vai sabiedrisko drošību vai būs pretrunā ar kādu no minētajiem aizliegumiem, tad partijas darbību varēs izbeigt, pamatojoties uz tiesas nolēmumu.

Likumā noteikts, ka partiju darbību uzraudzīs un kontrolēs arī prokurors un valsts drošības iestādes.

Tāpat turpmāk pēc prokurora, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vai Valsts ieņēmumu dienesta motivēta pieteikuma tiesa varēs aizliegt partijai veikt publisko darbību līdz galīgā nolēmuma pieņemšanai lietā.

Daļa no minētajiem grozījumiem jau pašlaik ir noteikti likumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu