Vācijā notiks latviešu diasporai domātas Saeimas priekšvēlēšanu debates

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Vācijā notiks diasporai domātas priekšvēlēšanu debates "Caurlaide uz Saeimu", aģentūru LETA informēja portāla "Latviesi.com" pārstāve Līva Karlsone.

Viņa pavēstīja, ka portāls sadarbībā ar Latvijas Televīziju (LTV) un Eiropas Latviešu apvienību (ELA) šoruden organizē īpaši diasporai domātas politiskās priekšvēlēšanu debates.

Tajās LTV žurnālistu vadībā un diasporas pārstāvju klātbūtnē diskutēs partiju pārstāvji, kas šogad kandidē Saeimas vēlēšanās. Jautājumu saturā tiks aktualizētas tēmas, kas ir īpaši svarīgas latviešiem, kas dzīvo ārpus Latvijas, norādīja Karlsone.

Debates notiks 17.septembrī Vācijas pilsētā Bonnā. Tās tiks pārraidītas LTV ēterā, kā arī visur pasaulē pieejamajā vietnē "visiemltv.lv" un portāla "Latviesi.com" sociālā medija "Facebook" lapā.

Uz priekšvēlēšanu debatēm plānots aicināt tos partiju pārstāvjus, kas vēlēšanās kandidēs no Rīgas vēlēšanu apgabala. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam, tieši šim apgabalam tiek pieskaitītas ārvalstīs nodotās vēlētāju balsis.

Ja tiks iesniegti vairāk nekā astoņi vēlēšanu saraksti, uz debatēm tiks aicināti pārstāvji no astoņām vadošajiem sarakstiem. Tie tiks publicēti septembra sākumā, balstoties uz LTV pasūtītajiem reitingiem no pētījuma centra "SKDS".

Karlsone akcentē, ka Saeimas vēlēšanu gadā īpaši būtiski celt ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu pilsonisko pratību un informētību. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati rāda, ka 2018.gada Saeimas vēlēšanās aktivitāte ārvalstīs (23,7%) bija krietni zemāka nekā Latvijā vidēji (54,56%).

Diasporas pārstāvji norāda, ka viens no būtiskākajiem šķēršļiem dalībai vēlēšanās ir ne vien attālums līdz vēlēšanu iecirkņiem, bet arī piederības izjūtas zudums Latvijai - pastāv uzskats, ka Latvijas politiķiem neinteresē ārpus valsts dzīvojošo viedoklis.

Tieši tāpēc diasporas pārstāvji tiks aicināti ne vien skatīties debates klātienē vai televīzijas ekrānos, kritiski vērtējot politiķu sniegtās atbildes un piedāvātos risinājumus, bet arī aktīvi iesaistīties debašu tapšanā un norisē.

Lai debatēs tiktu aplūkotas diasporai aktuālākās tēmas, organizatori jūlijā veiks plašu pasaules latviešu anketēšanu par prioritārajiem jautājumiem vēlēšanu kontekstā; konsultācijas par būtiskākajiem jautājumiem notiks arī ar diasporas organizācijām un ekspertiem - pētniekiem un nozaru profesionāļiem.

Tāpat organizatori veiks diasporas vēlētāju aptauju par plāniem piedalīties vēlēšanās un iecerētajām politiskajām izvēlēm; Latvijā politisko reitingu aptaujās diaspora netiek ietverta, tāpēc aptauja sniegs būtisku papildinājumu visu balsstiesīgo sabiedriskās domas atspoguļojumā.

Vairākiem desmitiem diasporas pārstāvju būs iespēja piedalīties debatēs klātienē un uzdot politiķiem savus jautājumus; debašu dalībnieku pieteikšanās tiks izsludināta vasarā, izmantojot tiešsaistes reģistrācijas anketu. Savukārt klātienes dalībniekiem pirms raidījuma norises būs iespēja izmantot "zibtikšanos" - īsu individuālu sarunu - ar sev interesējošas partijas klātesošu pārstāvi.

Debašu kuratore Elīna Pinto norāda, ka diaspora ir skaitliski augoša un būtiska vēlētāju kopiena, kuras politiskais potenciāls nav pilnībā atraisīts. Balsojot vismaz tikpat aktīvi kā Latvijā, diaspora varētu dubultot sava redzējuma pārstāvību Saeimā.

Ar portāla "Latviesi.com" un LTV kopīgi veidotajām pilna formāta priekšvēlēšanu debatēm Vācijā tiks izaicināti politiķi uz plaši skatāmu, tiešu un atklātu sarunu ar diasporas vēlētājiem par "piektajam novadam" būtiskiem jautājumiem.

Pinto atzīmē, ka šīs būs otrās LTV pārraidītās vēlēšanu debates no ārvalstīm, kas ir pasaulē reta un laba prakse. Diasporas portāls "Latviesi.com", uzņemoties producēt un sagatavot šāda mēroga debates, cer stiprināt diasporas masu mediju lomu un profesionālo reputāciju Latvijas informatīvajā telpā.

"Latviesi.com" galvenais redaktors Kristaps Grasis atzīmē, ka diasporas līdzdalība Saeimas vēlēšanās aug un sagaidāms, ka šī tendence turpināsies arī šogad. Līdz ar to arī politiķiem laiks apzināties diasporu kā būtisku daļu no Latvijas. Savukārt diasporas mediji, sadarbojoties ar vadošu Latvijas mediju, varēs turpināt apliecināt savu profesionalitāti.

Ar politiskajām priekšvēlēšanu debatēm "Caurlaide uz Saeimu" plānots sasniegt 500 000 skatītāju visā pasaulē.

Diasporas portāls "Latviesi.com" ir saņēmis Latvijas valsts budžeta finansētās programmas "Pilsoniskās līdzdalības veicināšanas programma diasporas NVO darbības atbalstam" finansējumu projekta "Caurlaide uz Saeimu" aktivitāšu īstenošanai. Projekta īstenošanas periods ir no 1.marta līdz 31.oktobrim un tā izmaksas veido 14 996 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu