Austrumu robežas nākamos posmus būvēs "Citrus Solutions" un "VIA"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas un Baltkrievijas valstu robeža.
Latvijas un Baltkrievijas valstu robeža. Foto: Ivars Soikāns/LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludinātajā nākamo septiņu Austrumu robežas infrastruktūras posmu izbūves cenu aptaujā noskaidrots, ka sešus posmus izbūvēs SIA "Citrus Solutions" un vienu posmu - SIA "VIA", informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Kopējā septiņu posmu infrastruktūras izbūves līgumu summa būs 38,7 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Ministru kabinets otrdien, 14.jūnijā, apstiprināja VNĪ izsludinātās nākamo septiņu Austrumu robežas infrastruktūras posmu izbūves cenu aptaujas rezultātus.

Septiņu Austrumu robežas posmu infrastruktūras izbūves 63,9 kilometru garumā cenu aptauju VNĪ izsludināja 2022.gada aprīlī. Cenu aptaujā VNĪ uzaicināja piedalīties 16 būvkomersantus, piedāvājumus iesniedza četri pretendenti, trīs no tiem bija iesnieguši piedāvājumus par visu posmu darbu veikšanu.

Patlaban noslēgumam tuvojas būvkomersanta "Citrus Solutions" jau sāktie projektēšanas darbi deviņos Austrumu robežas prioritārajos posmos, kas norit saskaņā ar iepriekš apstiprināto projektēšanai paredzēto laika grafiku.

Jau ziņots, ka plānotais deviņu posmu robežas žoga izbūves termiņš ir 2023.gada februāris, savukārt visas robežas infrastruktūras izbūves termiņš - 2023.gada vasara. Precīzu robežas deviņu posmu infrastruktūras izbūves termiņu varēs precizēt pēc tam, kad Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) iesniegs Ministru kabinetā iespējamos ātrākas atmežošanas risinājumus un tiks pieņemts lēmums par piemērotāko, jo, saskaņā ar NVA sniegto informāciju par AS "Latvijas valsts meži" īstenoto atmežošanas grafiku, tai iespējami būs nepieciešams termiņa pagarinājums.

Austrumu robežas posmu garums, kas tiks izbūvēts saskaņā ar VNĪ jau izsludinātajām cenu aptaujām, veidos 147,8 kilometrus no nepieciešamajiem 173 kilometriem. Pirmo deviņu un nākamo septiņu posmu provizoriskās izmaksas iespējami veidos 83 miljonus eiro (bez PVN). Jau tuvākajā laikā plānots sākt darbu pie atlikušo 25,2 kilometru robežas posmu cenu aptauju izsludināšanas.

Austrumu robežas izbūves projekts ir starpinstitūciju sadarbības projekts. Saskaņā ar 2021.gada 12.novembrī Saeimas pieņemto Ārējās sauszemes robežas infrastruktūras izbūves likumu VNĪ vada, īsteno un uzrauga visus robežas infrastruktūras būvniecībai nepieciešamos darbus, īsteno būvniecībai nepieciešamos iepirkumus un slēdz iepirkuma līgumus.

Projekta īstenošanu uzrauga Ārējās robežas infrastruktūras izbūves uzraudzības komiteja, kuras sastāvā ir pārstāvji no Aizsardzības ministrijas, Ārlietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Satiksmes ministrijas, Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts robežsardzes, Nodrošinājuma valsts aģentūras, VAS "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs", VNĪ, "Latvijas valsts meži", Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Projektā paredzēts izbūvēt valsts robežas joslu 173 kilometru garumā.

Latvijas un Eiropas Savienības drošībai nozīmīgu objektu uzturēšana un robežu attīstīšana ir viens no VNĪ darbības virzieniem. Kopumā VNĪ vadībā īstenoto robežšķērsošanas vietu modernizācijā šobrīd tiek ieguldīti aptuveni 72,9 miljoni eiro.

Šo projektu rezultātā līdz 2023.gada beigām robežkontroles punktos strādājošajiem būs pieejami ērti un mūsdienīgi darba apstākļi, uzlabota robežkontrolei un muitas kontrolei nepieciešamā infrastruktūra, padarot robežu šķērsošanu efektīvāku un ātrāku.

Jau ziņots, ka VNĪ atkārtoti izsludinātajā pirmo deviņu prioritāro posmu izbūves cenu aptaujā no sešiem pretendentiem saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu atkārtoti ir iesniegusi "Citrus Solutions", kura veiks robežas izbūvi par 53,57 miljoniem eiro.

Iesniegtais piedāvājums - 53,57 miljoni eiro ar PVN - ir lielāks par "Citrus Solutions" februāra beigās iesniegto piedāvājumu - 38,09 miljoni eiro.

Izvērtējot divus iespējamos scenārijus - cenu aptauju ar un bez indeksācijas iespējām -, par saimnieciski izdevīgāko atzīts scenārijs bez cenu indeksācijas, informē Griškevičs.

Inženiersistēmu projektēšanas un būvniecības uzņēmuma "Citrus Solutions" apgrozījums pagājušajā gadā bija 29,227 miljoni eiro, kas ir par 23,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 1,8% - līdz 1,012 miljoniem eiro.

Kompānija reģistrēta 2005.gadā, un tās pamatkapitāls ir 5,071 miljons eiro. "Citrus Solutions" ir daļa no SIA "Tet" grupas, kuras akcionāri ir Latvijas valsts (51%) un "Telia Sonera" (49%).

"Citrus Solutions" veic projektēšanas, būvniecības un uzturēšanas pakalpojumus privātajiem un valsts pasūtītājiem, tostarp arī valsts nozīmes un kritiskās infrastruktūras objektos. 2018.gadā tika nodibināts meitasuzņēmums Vācijā - "Citrus Solutions", kas darbojas Vācijas tirgū.

Ceļu būves uzņēmums "VIA" 2020.gadā strādāja ar 17,538 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,7% vairāk nekā 2019.gadā, kā arī cieta 506 203 eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš. Finanšu rezultāti par 2021.gadu vēl nav publicēti.

Kompānija "VIA" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 348 600 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Ivars Tože (67,5%), Velners Siņicins (20%), Inta Drekslere (5%), Leontijs Semjonovs (5%) un Ināra Semjonova (2,5%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu