Izraēlas valdošā koalīcija atlaidīs parlamentu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ABIR SULTAN / EPA

Izraēlas premjerministrs Naftali Benets pirmdien paziņoja, ka viņa valdošā koalīcija nākamnedēļ atlaidīs Knesetu (parlamentu), nododot varu ārlietu ministram Jairam Lapidam un liekot sarīkot jaunas vēlēšanas.

Benets un Lapids pirms gada izveidoja ideoloģiski neviendabīgu koalīciju ar astoņām partijām, kas bija vienotas vēlmē atņemt varu premjeram Benjaminam Netanjahu.

Pēc vairāku deputātu aiziešanas no šīs koalīcijas, kas tāpēc nonākusi uz sabrukuma sliekšņa, Benets paziņoja, ka viņš atbalstīs likumprojektu par parlamenta atlaišanu. Tai sekos piektās parlamenta vēlēšanas nepilnu četru gadu laikā bez garantijām par dzīvotspējīgas jaunas administrācijas izveidošanu.

Benets sacīja, ka centrists Lapids kļūs par pagaidu valdības premjerministru saskaņā ar pērn noslēgtu vienošanos par varas sadali.

"Mēs esam pieņēmuši pareizo vienošanos Izraēlai," teica Benets.

Gaidāmā parlamenta atlaišana nozīmē to, ka Lapids uzņems ASV prezidentu Džo Baidenu, kurš plāno jūlijā apmeklēt Izraēlu.

Lapids pateicās Benetam par to, ka viņš "valsti stāda augstāk par savām personīgajām interesēm", bet atzina, ka koalīcijas nespēja izdzīvot norāda uz to, ka Izraēlai "ir vajadzīgas nopietnas pārmaiņas".

Izraēlas laikraksts "Haaretz" ziņoja, ka jaunas parlamenta vēlēšanas var notikt 25.oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu