Prātam neaptverami dārgumi 18. gadsimta spāņu kuģa vrakā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/EPA/Reuters/Scanpix

Kolumbijas armija publicējusi attēlus ar vienu no pasaulē vērtīgākajiem kuģa vrakiem, kura atrašanās vieta nebija zināma teju trīs gadsimtus.

Spānijas “Sanhosē” galjona bija piekrauta pilna ar prātam neaptveramiem dārgumiem, kad to 1708. gadā Kara par Spānijas mantojumu laikā nogremdēja britu kara flotes kuģi.

Uz ar 64 lielgabaliem bruņotā kuģa klāja atradās aptuveni 600 cilvēku un tiek uzskatīts, ka tas bija pielādēts ar vismaz 200 tonnām dārgumu – zelta un sudraba monētām, kā arī dārgakmeņiem, kuru kopējā vērtība mūsdienās ir vairāk nekā 16 miljardi eiro.

Kuģa vraku, kas nereti tiek dēvēts par “kuģu vraku svēto grālu”, pie Kartahenas krastiem 2015. gadā atrada Kolumbijas jūras spēki, tomēr precīza tā atrašanās vieta tika turēta slepenībā. Iepriekš neredzētos attēlus ar vraku un dārgumiem Kolumbijas prezidents Ivans Duke publicēja preses konferencē 6. jūnijā.

Attēlos redzami daudzi nenovērtējami dārgumi, piemēram, Ķīnas porcelāns, zelta monētas, zobeni un lielgabali.

FOTO: "SANHOSĒ" KUĢA VRAKS UN DĀRGUMI

“Ideja ir tāda, ka mēs izceļam šos dārgumus un nodrošinām finansējumu daudzām nākotnes ekspedīcijām. Tādā veidā mēs pasargāsim šos dārgumus,” preses konferencē teica Duke.

Varas iestādes vēsta, ka video un attēli ir uzņemti ar attālināti vadāmu aparātu. Jāpiemin, ka kuģa vraks atrodas aptuveni kilometra dziļumā.

Uzraksti uz lielgabaliem atklāja, ka tie izgatavoti 1655. gadā Spānijā. Arī zelta monētas atbilst tam laikam, vēstīts vietnē “Science Alert”.

Duke arī pastāstīja, ka šī kuģa vraka pētniecība palīdzēja atklāt arī divus citus vrakus – koloniālā perioda laivu un, iespējams, 19. gadsimta šoneri.

Šis kuģa vraks jau kādu laiku ir strīdu krustugunīs, jo katrs vēlas to iegūt savā īpašumā. Kolumbija apgalvo, ka tas pieder viņiem, tomēr Spānija nepiekrīt, sakot, ka kuģa vraks ar tā saturu ir viņu īpašums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu