Kāpēc nekādā gadījumā nedrīkst dzert jūras ūdeni?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pludmale
Pludmale Foto: Unsplash

Uzreiz, kad tu esi sapratis, ka smiltis ēst nedrīkst, nāk vēl kāda svarīga lieta, lai uzturēšanās pludmalē beigtos veiksmīgi, proti, jūras ūdeni dzert nedrīkst. Bet nevis tāpēc, ka tajā varētu būt kādi bīstami mikrobi (tiesa, tas arī ir iespējams), bet gan ūdenī esošā sāls dēļ.

Sāls galvenais elements nātrijs kopumā nav kaitīgs mūsu veselībai. Patiesībā, tas ir vitāli svarīgs elektrolīts, kas palīdz regulēt dažādas organisma funkcijas. Pateicoties mūs nierēm, sāls, kas organismam nav vajadzīgs ar urīna palīdzību izkļūst no organisma. Šim procesam ir nepieciešams ūdens. Tieši tāpēc, kad tu esi apēdis milzu čipsu paku, tu, visticamāk, jūti grūti pārvaramas slāpes. Tavas smadzenes tev liek krietni padzerties, lai nieres var no organisma izvadīt lieko sāli.

Jūras ūdens satur gan sāli, gan ūdeni, tomēr tas ir pārāk sāļš, lai organisms spētu to apstrādāt. Aplēsts, ka jūras ūdens vidēji satur 35 gramus sāls uz katru ūdens litru. Savukārt mūsu asiņu sāļums ir tikai 9 grami uz asiņu litru.

“Tas nozīmē, ka jūras ūdens ir četras reizes sāļāks nekā asinis. Ja tu izlemtu dzert jūras ūdeni, tad lielais sāls pieaugums organismā ūdeni, kas vajadzīgs šūnām, novirzītu uz asinīm, kas savukārt ātri ietekmētu smadzeņu darbību un ātri vien izraisītu nāvi,” izdevumam “Mental Floss” stāstīja zinātniece Kristiana Kofija.

Īsi sakot, nātrijam un ūdenim šūnās jābūt līdzsvarotam ar nātriju un ūdeni ārpus tām. Kad nātrijs no jūras ūdens nonāk asinsritē, tavas šūnas cenšas saglabāt šo līdzsvaru, atdodot ūdeni asinīm. Nieres savukārt izmantos ūdeni, lai ar urīna palīdzību no organisma izvadītu pēc iespējas vairāk nātrija. Rezultātā iestāsies atūdeņošanās.

Ja tu peldes laikā esi nejauši norijis šļuku jūras ūdens, tu vari piedzīvot vieglu atūdeņošanos un tādus simptomus kā sausu muti, retāku urinēšanu, reiboņus un nogurumu. Glābiņš ir pavisam vienkāršs – pastiprināta saldūdens uzņemšana.

Tomēr, ja tu esi izdzīvojis kuģa katastrofā un nonācis uz vientuļas salas, kur nav atrodams saldūdens, jūras ūdens dzeršana būs sliktākais, ko tu varētu darīt. Tas organismu atūdeņotu daudz ātrāk un daudz šausmīgākā veidā, nekā slāpju ciešana. Pēc jūras ūdens dzeršanas tev ātri vien sāktos vemšana, delīrijs un halucinācijas. Tas viss nepavisam neveicinātu tavas iespējas izdzīvot.

Bet, ko darīt tādā ārkārtas situācijā? Cerēt uz lietu vai ēst zivju acis, kurās esošais šķidrums ir ievērojami mazāk sāļš par jūras ūdeni. Tāpat noderēs arī zivju, putnu un bruņurupuču gaļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu