Londonas notekūdeņos atrasts sen izskaustais poliovīruss

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Lielbritānijas veselības eksperti ziņo, ka Londonas notekūdeņos identificēts no vakcīnas atvasināts poliovīrusa paveids. Londonā šis vīruss nebija manīts jau divas desmitgades.

PVO paziņojumā rakstīts, ka Lielbritānijas notekūdeņu paraugos atrasts “2. paveida no vakcīnas atvasināts poliovīruss (VDPV2)”.

“Ir svarīgi atzīmēt, ka vīruss ir izolēts tikai no vides paraugiem. Saistīti paralīzes gadījumi nav novēroti. Tiesa, jebkāda poliovīrusa paveida parādīšanās ir drauds bērniem,” vēstīts paziņojumā.

Pēdējos dažos desmitos gadu vērienīgi globālie centieni ir teju izskauduši poliovīrusu, kas izraisa bērnu trieku un parasti skar bērnus, kas jaunāki par pieciem gadiem. Kopš 1988. gada, kad bērnu trieka bija endēmiska 125 valstīs, tās gadījumu skaits visā pasaulē ir sarucis par 99%, vēstīts izdevumā "AFP".

Mežonīgās šī vīrusa versijas pašlaik eksistē tikai Afganistānā un Pakistānā. Tiesa, vakcīnas veids, kas satur nelielu daudzumu novājināta poliovīrusa, joprojām var izraisīt nelielus vīrusa uzliesmojumus arī citviet pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu