Neticami: 7 kilometru dziļumā atrasts kuģa vraks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pie Filipīnu krastiem teju 7 kilometru dziļumā atrasts ASV flotes karakuģis, kas nogrimis Otrā pasaules kara laikā. Tas kļuvis par visdziļāk atrasto kuģa vraku vēsturē.

Karakuģis “USS Samuel B. Robert” nogrima 1944. gada 25. oktobrī kaujas laikā pie Samaras salas, kad ASV spēki centās Japānai atkarot Filipīnas, kas tolaik bija ASV kolonija, vēstīts izdevumā "Science Alert".

Astoņu dienu laikā pētniekiem izdevās ar zemūdeni nolaisties pie kuģa vraka un to nofilmēt, nofotografēt un izpētīt. Attēlos redzami trīs kuģa torpēdu palaidēji un ieroču stiprinājums.

“6895 metru dziļumā esošais kuģa vraks tagad ir visdziļāk atrastais un izpētītais vraks. Šis mazais kuģis stājās pretī labākajiem Japānas jūras spēkiem un cīnījās līdz pašam galam,” sociālajā tīklā “Twitter” rakstīja amerikāņu pētnieks, zemūdenes kapteinis Viktors Veskovo.

Kā vēstīts ASV flotes dokumentos, kuģa komanda trīs dienas glābšanas laivās gaidīja palīdzību. Rezultātā daudzi no izdzīvojušajiem gāja bojā no ievainojumiem un haizivju uzbrukumiem. No kuģa apkalpes 224 locekļiem bojā gāja 89.

Šis notikums bija daļa no Leites līča kaujas, kas bija vairākas dienas gara, intensīva cīņa starp ASV un Japānas spēkiem.

Foto: AP/Scanpix

Iepriekš visdziļāk esošais zināmais kuģa vraks bija 6500 metru dziļumā dusošais ASV kuģis “USS Johnston”, kuru Veskovo komanda sasniedza 2021. gadā.

Salīdzinājumam jāpiemin, ka Titānika vraks atrodas aptuveni 4000 metru dziļumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu