Medvedevs Kaļiņingradas tranzīta ierobežojumu dēļ draud ekonomiski "piegriezt skābekli" Baltijas valstīm

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas eksprezidents un pašreizējais Krievijas Federācijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs paziņojis, ka tiekot gatavota "ļoti barga" atbilde uz Lietuvas īstenoto sankcijām pakļauto preču tranzīta ierobežošanu uz Kaļiņingradas apgabalu, ko Krievijas politiķi dēvē par "blokādi". Taču Medvedevs neatklāj, par kādiem atbildes pasākumiem runā, vēsta portāls "Postimees".

"Protams, Krievija īstenos atbildes pasākumus, un tie būs ļoti bargi," Medvedevs klāstīja intervijā Maskavas domei piederošajam laikrakstam "Argumenti i fakti". "Pagaidām neprecizēšu, kādi tieši tie būs. Iespēju ir daudz; liela daļa no tiem ir ekonomiska rakstura un spētu piegriezt skābekli mūsu baltiešu kaimiņiem, kuri nodarbojas ar naidīgām darbībām."

Neesot izslēgta arī asimetriska atbilde, taču Medvedevs to uzskatot par "sliktu izvēli". "Pastāv arī iespēja atbildēt ar asimetriskiem pasākumiem, taču tas neapšaubāmi izraisītu kritisku konflikta eskalāciju. Tāda eskalācija - tā būtu slikta izvēle. Un no tādas ciestu vienkāršie Lietuvas pilsoņi, kuru dzīves līmenis jau tāpat nav pats augstākais, bet pēc Eiropas standartiem - vienkārši nožēlojams. Paprasiet Viļņas vai Kauņas iedzīvotājiem, ko viņi domā," klāstīja Medvedevs, tiesa gan, neatsaucoties ne uz kādiem informācijas avotiem un nesalīdzinot datus par dzīves līmeni Lietuvā un Krievijā.

Lietuvas Ārlietu ministrija norādījusi, ka 17.jūnijā spēkā stājās ES sankcijas Krievijas tērauda un citas dzelzs produkcijas importam un tranzītam bloka teritorijā. Šāds aizliegums iekļauts 15.martā pieņemtajā ES ceturtajā sankciju paketē. Tranzīta ierobežojumi attiecas uz tām preču grupām, kas apliktas ar sankcijām, bet pasažieru un pārējo preču tranzītam ierobežojumi nav noteikti. Neskatoties uz to, Krievijas amatpersonas ES sankciju dēļ pastāvošos ierobežojumus dēvē par Kaļiņingradas "blokādi".

Kopš Krievijas 24.februāra iebrukuma Ukrainā Medvedevs izteicis vairākus draudīgus, taču nekonkrētus paziņojumus. 

Medvedevs cita starpā izteicies, ka Krievijā vajadzētu atjaunot nāvessodus un ka Ukrainas iestāšanās NATO padarītu iespējamu "Trešo pasaules karu". Lai arī Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins sacījis, ka Krievija neuztvertu Somijas un Zviedrijas iestāšanās NATO kā problēmu, Medvedevs paudis, ka alianses paplašināšanās rezultātā Baltija vairs nebūtu uzskatāma par teritoriju, kas brīva no kodolieročiem.

Krievu politologs Valērijs Solovejs nesenā intervijā laikrakstam "Postimees" norādīja, ka Medvedevs ar sakāpinātajiem izteikumiem cenšoties demonstrēt Kremlim pietuvināto Krievijas spēka struktūru vadītājiem, ka spēj būt noderīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu