Saeima šonedēļ nelems par agrāku pensiju indeksēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairākiem deputātiem atsaucot parakstus par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, parlaments šonedēļ nelems par agrāku pensiju indeksēšanu.

Iesniegumā Saeimas Prezidijam seši parlamenta deputāti - Juris Pūce (AP), Krišjānis Feldmans (K), Viesturs Liepkalns (AP), Gatis Zamurs (AP), Marija Golubeva (AP) un Mārtiņš Bondars (AP) - lūguši atsaukt iepriekš iesniegtos parakstus par ārkārtas Saeimas sēdes sasaukšanu 30.jūnijā, kurā bija paredzēts lemt par grozījumiem likumā Par valsts pensijām," kas paredz šogad valsts pensijas indeksēt divus mēnešus agrāk nekā ierasts - jau 1.augustā.

Lēmumu parakstus atsaukt Pūce sarunā ar aģentūru LETA pamatoja ar otrdien sadarbības sanāksmē notikušu garu diskusiju par optimālāko risinājumu pensiju likuma grozījumiem, kuras laikā gala lēmums nav pieņemts. Šī saruna politiķu starpā ir jāturpina, tāpēc ceturtdien par jautājumu Saeimā vēl nebalsos.

Pensiju indeksācijas jautājumu iecerēts skatīt Saeimā 14.jūlijā vai 21.jūlijā, norādīja Pūce, norādot, ka ir svarīgi grozījumus pieņemt jūlija laikā.

Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs (S) skaidroja, ka parakstu atsaukšana nozīmē to, ka sēde netiks sasaukta, jo ar atlikušajiem parakstiem sēdes sasaukšanai nepietiek.

Klementjevs, kurš iepriekš mudināja agrāk indeksēt pensijas, lai pensionāriem kompensētu straujo inflāciju, un rosināja sasaukt ārkārtas sēdi, uzsvēra, ka sēdes nesasaukšana un lēmuma nepieņemšana sabotē iespēju agrāk indeksēt pensijas, jo, lai to paveiktu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai nepieciešams veikt nopietnus sagatavošanas darbus.

Deputāts pauda neizpratni un dusmas par kolēģu rīcību, uzsverot, ka, piemēram, partiju apvienības "Attīstībai/Par!" deputāti, lai gan skaļi vēlētājiem izklāstījuši labās vēstis par agrāku pensiju indeksāciju, tagad to bremzē.

Vilcināšanās ar likuma grozījumu pieņemšanu, Klementjeva ieskatā, kopumā apdraud pensiju indeksēšanu agrākā termiņā.

Jau iepriekš Saeima atlika šo grozījumu izskatīšanu, 16.jūnijā no darba kārtības izslēdzot likuma grozījumu izskatīšanu. Kā aģentūrai LETA iepriekš pauda koalīcijas partneru pārstāvji, likumprojekts no darba kārtības esot izslēgts pēc "Jaunās vienotības" aicinājuma atbilstoši koalīcijas līguma nosacījumiem.

"Pirmkārt, indeksējot pensijas agrāk, nekā valdība to bija paredzējusi, pensija indeksācija iznāks mazāka. Pašlaik inflācija ir augoša. Indeksējot pensijas mēnesi vēlāk, pieaugums būtu lielāks. Otrkārt, premjers [Krišjānis Kariņš] redz pensiju indeksāciju kā daļu no atbalsta pasākumu kopuma, ko rosinājusi Labklājības ministrija. Būtu pareizi, ja koalīcija vienotos par visu atbalsta pasākumu kopumu, nevis balsotu par katru no tiem atsevišķi," "Jaunās vienotības" iebildumus aģentūrai LETA skaidroja Saeimas deputāts Arvils Ašeradens (JV).

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 14.jūnijā, otrajam - galīgajam - lasījumam atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus likumā "Par valsts pensijām," paredzot šogad valsts pensijas indeksēt divus mēnešus agrāk nekā ierasts - jau 1.augustā.

Tika plānots, ka šogad 1.augustā indeksēs valsts pensijas vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Tas attieksies arī uz piešķirtās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim.

Tāpat 1.augustā šogad valsts pensiju neatkarīgi no tās apmēra tika plānots pārskatīt politiski represētajām personām, I grupas invalīdiem un Čornobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, paredz likumprojekts.

Plānots, ka pārskatītās valsts pensijas vai tās daļas apmēra starpību par periodu no šī gada 1.augusta līdz 1.septembrim izmaksās vienlaikus ar 2022.gada septembra mēneša vecuma pensiju. Tas pats attieksies uz pārskatītās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas starpību, kuru izmaksās vienlaikus ar šī gada septembra mēneša piemaksu pie vecuma pensijas.

Lemt par komisijas atbalstītajiem grozījumiem Saeimā bija paredzēts šajā ceturtdienā, 30.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu