Pēdējos gadsimtos atrasts vairāk nekā simts šādu bronzas divpadsmitskaldņu no romiešu perioda, bet to funkcija joprojām ir mīkla. Izteikti visdažādākie minējumi. Kas ir šie dīvainie priekšmeti?

Neskaitāmi pētnieki un entuziasti izteikuši minējumus par dodekaedru funkciju, tomēr ir daudz neskaidrību. Vēsturiskajos avotos tie nav minēti, to izmēri ir atšķirīgi. Arī šo atradumu arheoloģiskais konteksts neatklāj lielas sakarības – dodekaedri uzieti militārajās nometnēs, kapos, tempļos, publiskajās pirtīs, teātros, kopā ar naudu.

Atrasto dodekaedru izmērs svārstās no 4 līdz 11 cm. Atšķiras arī caurumu izmērs. Dodekaedru svars: 35–580 g, izņemot vienu, kurš sver ap 1 kg. Stūros tiem ir mazas lodes – apaļas kājiņas, kas ļauj dodekaedru novietot stabili. Pārsvarā tie ir no vara sakausējumiem, no bronzas. Tikai Ženēvā atrasts viens sudraba dodekaedrs. Mazāki dodekaedri no zelta atrasti DA Āzijā gar Jūras zīda ceļu un šķiet izmantoti dekoratīviem mērķiem. Senākie ir no romiešu laika un tiek uzskatīti par romiešu ietekmi caur tirdzniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X