Latvija uzsāk prezidentūru Baltijas jūras vides aizsardzības komisijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Māja Baltijas jūras krastā. Ilustratīvs attēls
Māja Baltijas jūras krastā. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

No šodienas Latvija kļuvusi par prezidējošo valsti Baltijas jūras reģiona jūras vides aizsardzības konvencijas pārvaldes organizācijā - Baltijas jūras vides aizsardzības komisijā jeb Helsinku komisijā (HELCOM), aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Prezidentūra ilgs divus gadus - līdz 2024.gada 30.jūnijam un tā tiek pārņemta no Vācijas. VARAM kā atbildīgā iestāde par konvencijas ieviešanu pārstāv Latviju HELCOM un nodrošinās prezidentūras koordināciju.

Lai panāktu Konvencijas mērķi un piepildītos HELCOM vīzija par Baltijas jūru labā vides stāvoklī ar atjaunoties spējīgu ekosistēmu, ir nepieciešama rīcībspējīga, efektīva un labi funkcionējoša reģionālās sadarbības organizācija. Tā būs prezidentūras galvenā prioritāte.

HELCOM priekšsēdētājas pienākumus veiks Valsts vides dienesta ģenerāldirektora vietniece, Zvejas kontroles departamenta direktore Evija Šmite, un priekšsēdētajas vietnieces pienākumus pildīs VARAM Dabas aizsardzības departamenta direktora vietniece Ilona Mendziņa.

Latvijas prezidentūras viena no prioritātēm ir nodrošināt rīcībspējīgu un efektīvu HELCOM darbību konvencijas mērķu sasniegšanai force majeur situācijā, ņemot vērā aktuālo ģeopolitisko situāciju.

Tāpat arī veicināt efektīvu un racionālu HELCOM struktūras funkcionēšanu un aktualizētā Baltijas jūras rīcības plāna ieviešanu.

Īpaša uzmanība tiks pievērsta vienota un saskanīga aizsargājamo jūras teritoriju tīkla izveidei Baltijas jūrā un ekosistēmas pieejā balstītai ilgtspējīgai jūras izmantošanai, integrējot vides aizsardzības un sociālekonomiskos aspektus.

Viens no uzdevumiem būs arī Helsinku konvencijas kā reģionālās jūras konvencijas un sadarbības platformas nozīmes demonstrēšana globālo mērķu sasniegšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu