Valsts vienoto jurista eksāmenu nokārtojuši tikai 37 studenti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu nokārtojuši 37 studenti jeb 21% no visiem, kuri to kārtoja, informē Tieslietu ministrija.

Valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu vasaras sesijā nokārtojuši 37 studenti no piecām augstskolām - biznesa augstskolas "Turība", Latvijas Universitātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Rīgas Stradiņa universitātes.

Kā liecina kvalifikācijas eksāmena rezultāti, vasaras sesijā to sekmīgi nokārtojis 21% studentu. Kopumā valsts vienoto jurista eksāmenu kārtoja 180 studentu no sešām augstskolām.

Eksāmenā tika pārbaudītas studējošo zināšanas piecās jomās: krimināltiesībās un kriminālprocesa tiesību jomā, civiltiesību, civilprocesa un komerctiesību jomā, konstitucionālo tiesību, administratīvo tiesību un administratīvā procesa tiesību jomā, starptautisko un Eiropas Savienības tiesību jomā un tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures jomā.

Sekmīgu vērtējumu ieguvušo studentu vidū ir gan studenti, kas eksāmenu kārtoja atkārtoti, jo 2021.gada vasaras un 2022.gada ziemas sesijā nebija izdevies nokārtot kādu no eksāmena jomām, gan studenti, kas eksāmenu kārtoja pirmo reizi. Eksāmenu atkārtoti kārtoja 46 studenti un no šiem studentiem sekmīgu vērtējumu un līdz ar to jurista profesionālo kvalifikāciju ieguvuši 33%. Savukārt pirmo reizi eksāmenu kārtoja 134 studenti un no šiem studentiem sekmīgu vērtējumu ieguvuši 14% studentu.

Šī gada asaras eksāmenā 44% studentu nav nokārtojuši eksāmenu tikai vienā vai divās no tiesību jomām. Šiem studentiem nākamajā semestrī ir iespēja kārtot eksāmenu tikai tajās tiesību jomās, kurās iegūts nesekmīgs vērtējums. Savukārt 56% studentu eksāmens būs jāpārkārto pilnībā.

Vērtējot eksāmena rezultātus, visgrūtākā studentiem šajā eksāmenā bijusi starptautisko un Eiropas Savienības tiesību joma, savukārt visveiksmīgākā - tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures joma.

Kopš valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas eksāmenu nokārtojuši 39% no Latvijā īstenoto tiesību zinātņu profesionālo maģistra studiju programmu studentiem.

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas mērķis ir ilgtermiņā paaugstināt juridiskās izglītības kvalitāti Latvijā.

Pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu sekmīgi nokārtoja 37% studējošo, otro eksāmenu - 38%.

Studentiem ir iespēja iesniegt apelācijas sūdzību un apstrīdēt eksāmena rezultātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu