Jūras dibenā atrastas krūkas atklāj noslēpumus par seno romiešu vīnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Amforas. Ilustratīvs attēls
Amforas. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Vietējās vīnogas un importa darvas piķis – ierastas lietas Senās Romas laika vīndaru vidū Itālijas piekrastē.

Vidusjūrā netālu no Itālijas pilsētas Sanfeličes Čirčeo ostas arheologi atrada trīs atšķirīgas vīna krūkas jeb amforas un tās izanalizēja, iegūstot priekšstatu par to, kā šajā reģionā 1. līdz 2. gadsimtā pirms mūsu ēras tika darināts vīns.

Tas, kas šo pētījumu padara ievērojamu, ir zinātnieku izmantotās ķīmiskās analīzes tehnikas un citi inovatīvi paņēmieni krūku pētīšanā.

“Visas trīs amforas, kas tika atrastas 2018. gadā Sanfeličes Čirčeo pilsētas senajā ostā, sniedza retu iespēju caur arheobotāniskajām un ķīmiskajām analīzēm veikt starpdisciplināru pētījumu,” rakstīja pētnieki.

Viena no laboratorijas tehnikām, kas šeit izmantota, bija gāzu hromatogrāfijas un masas spektrometrijas kombinācija, ar kuras palīdzību tika izpētītas nogulsnes krūkās. Pētnieki arī meklēja putekšņu pēdas, kas varētu būt palikušas šajās nogulsnēs.

Foto: Chassouant et al., PLOS One, 2022

Šāda analīze bija veikta iepriekš, tomēr nekad ar tāda veida krūkām, kā arī mērķis reti kad ir bijis saprast plašāku artefakta vēsturisko kontekstu.

Atklājās, ka amforās tika darināts kā sarkanvīns, tā baltvīns, turklāt izmantojot vietējos augus. Savukārt sveķu pēdas liecina, ka tie tika izmantoti, lai nodrošinātu necaurlaidību, kā arī, iespējams, bagātinātu vīna garšu.

Darvas piķis, kuru saturēja sveķi, visticamāk, tika importēts. Iespējams, no Sicīlijas vai Kalabrijas, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS One”.

Sanfeličes Čirčeo pilsēta atrodas aptuveni 90 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Romas. Jūrā pie pilsētas atrastas ne tikai amforas, bet arī daudzi citi artefakti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu