No nākamā mācību gada pedagogu zemākā mēneša darba algas likme būs 900 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pildspalva. Ilustratīvs foto
Pildspalva. Ilustratīvs foto Foto: unplash.com

No 2022./2023.mācību gada pedagogu zemākā mēneša darba algas likme palielināsies par 8,4% - no 830 eiro līdz 900 eiro, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi vairākos Ministru kabineta noteikumos.

Ar minētajiem grozījumiem normatīvajos aktos nostiprināts pedagogu darba samaksas pieaugums no 2022.gada 1.septembra.

Atbilstoši tam tiek palielinātas arī zemākās mēneša darba algas likmes profesionālās vidējās izglītības iestāžu direktoriem, koledžu direktoriem un vietniekiem, vispārējās izglītības un interešu izglītības iestāžu vadītājiem, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas īstenojošas koledžas struktūrvienības vadītājiem izglītības iestādē, kā arī izglītības metodiķiem.

Grozījumi paredz arī pirmsskolas izglītības pedagogu zemākās darba algas likmes paaugstinājumu 11,2% apmērā - no 872 eiro par likmi 2021./2022.mācību gadā uz 970 eiro par likmi no 2022.gada 1.septembra.

Papildus tiek noteikts, ka mērķdotācijas apmērs vienam bērnam pirmsskolas izglītības programmās būs 82 eiro. Aprēķini veikti, balstoties uz iepriekš pieņemto pirmsskolas pedagoga zemāko mēneša darba algas likmi - 970 eiro, un mērķdotācijas aprēķina modeli "Skolēns pašvaldībā".

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) skaidroja, ka izmaiņu rezultātā pieaugs katra pedagoga darba samaksa, ja pedagoga darba slodzes nemainīsies.

Tomēr IZM uzsvēra, ka zemākās darba algas likmes celšana vien nenodrošina visiem pedagogiem jūtamu darba samaksas pieaugumu, jo liela daļa pedagogu strādā ar mazu darba slodzi. Lai panāktu būtisku pedagogu darba samaksas pieaugumu, ir jānodrošina priekšnosacījumu kopums skolu tīkla optimizācijai ar mērķi rast optimālu izglītojamo/pedagogu skaita attiecību.

Arī privātajām izglītības iestādēm ir piemērots pārejas posms līdz 2025./2026.mācību gadam. Papildus tiks nostiprināts solidaritātes princips, tas ir, lai tām privātajām izglītības iestādēm, kurām aprēķina maiņas rezultātā finansējums samazinās, samazinājums tiek kompensēts līdz budžeta likumā ietvertajam apmēram. Savukārt ja privātās izglītības iestādes finansējums palielināsies un tas būs lielāks par 2,5%, salīdzinot ar budžeta likumā ierēķināto 8,4% pieauguma apmēru, palielinājums tiks nodrošināts ne vairāk kā 2,5% apmērā.

Jau ziņots, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicinās skolu pedagogus no septembra sākt beztermiņa streiku.

Pēc jūnija vidū notikušā piketa un tam sekojošās tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci (K), LIZDA vadītāja Inga Vanaga sacīja, ka IZM nepiekāpās nevienā no trijām pedagogu izteiktajām prasībām.

Piketa trīs galvenās prasības bija sabalansēta darba slodze, atalgojuma palielināšanas grafiks saskaņā ar Izglītības likumā noteiktajiem principiem un taisnīgs finansējuma sadales mehānisms, lai neciestu pedagogi no pašvaldībām ar sakārtotu skolu tīklu un lielu izglītojamo skaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu